• Ujedinjeni protiv kovida: Mesecima nudimo mere i rešenja, zdravlje nema cenu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida saopštilo je da već mesecima nudi Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu predloge mera i rešenja, a da su se oni, kako navode, ili u potpunosti oglušili na ove inicijative i predloge „ili su neke delimično i neuspešno primenili sa velikim zakašnjenjem“.

    Kako kažu, UPK sve vreme apeluju za sistematičan pristup i aktivan odnos prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

    U skladu sa trenutnim stanjem, oni predlažu paket mera, koji bi podrazumevao: Obustavljanje svih skupova i događaja, potpunu obustavu rada ugostiteljskih objekata (dozvoljena dostava na kućnu adresu), obustavu svih sportskih i kulturnih dešavanja, dozvoljen rad samo prehrambenim prodavnicama, rad od kuće, na otvorenom kretanje u grupama od dvoje (ne računajući decu ispod 12 godina), savet za kućne posete samo urgentne prirode, organizovan rad vrtića i nižih razreda kao opcija za roditelje esencijalnih profesija, ostalo obrazovanje online, gradski prevoz samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran samo na sedeća mesta.

    Dodaju da ovakve mere moraju ostati na snazi konstantno najmanje dve nedelje, a optimalno bar četiri da bi imale efekta, dok je sve manje od toga nesvrsishodno i uzaludno.

    „Potrebno je napraviti i poštovati plan na duži period sa utemeljenim koracima. Ukoliko se ovakve mere adekvatno primene, zatvaranje građana u formi policijskog časa nije potrebno. Članovi Kriznog štaba moraju da shvate da menjanje odluka svaka dva dana, kontradiktornost, nedoslednost i neizvesnost koji karakterišu rad Kriznog štaba direktno utiču na neuspeh u sprovođenju protivepidemijskih mera i u suzbijanju ovog talasa epidemije. Dakle, za sav neuspeh odgovoran je isključivo Krizni štab, te apsolutno niko nema prava da se žali na „nedisciplinu“ građana“, naveli su Ujedinjeni protiv kovida.

    Podsetili su da po zakonu borbom protiv epidemije treba da rukovode ministar zdravlja, Republička stručna komisija i Zavod za javno zdravlje i dodali da tim nadležnim organima ne treba ni vanredno stanje, niti bilo kakva procedura koja se vezuje za vanredno stanje.

    „Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nadležnim organima (u koje ne spada Krizni štab) dovoljno je proglašenje epidemije, te iza toga vanredne situacije, a ona je na snazi od samog početka epidemije. Takvim poigravanjem sa zakonima, terminima, lošim izborom epidemioloških mera, te konstantnim zakasnelim reakcijama, Krizni štab direktno utiče na veliki broj preminulih i zaraženih, čak i da prihvatimo zvanične brojeve kao istinite. Upozoravamo sve lekare koji se nalaze u Kriznom štabu, da su svesno i voljno dospeli u položaj da, suprotno zakletvi koju su položili, konstantno traže balans između života, odnosno zdravlja ljudi i ekonomije“, dodaje se u saopštenju.

    Prema stavu Ujedinjenih protiv kovida, samo prihvatanje odgovornosti i izlazak iz Štaba svih lekara, „bio bi jedini časni potez koji bi svi oni mogli da preduzmu, i da javno zatraže aktivaciju Republičke stručne komisije, u kojoj reč struke neće biti zloupotrebljavana i preglasavana, već poštovana“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija