• Ukinuta presuda devetočlanoj kriminalnoj grupi za rasturanje droge

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujući deo prvostepene presude, kojom su pripadnici devetočlane organizovane kriminalne grupe bili osuđeni na kazne zatvora od 3 do 12 godina, zbog neovlašćene proizvodnje i stavljenje u promet opojnih droga.

     

    Drugostepeni sud je usvajanjem žalbi branilaca okrivljenih ukinuo osuđujući deo prvostepene presude kojom su bili osuđeni Vinko Rakonjac, Dejan Nedović, Enver Selimović, Dejan Avramović, Vladimir Bošković, Zoran Janjušević, Dragan Tomić, Vladimir Lakić i Miroljub Jovanović, i vratio prvostepenom sudu da im ponovo sudi, objavljeno je u odluci na sajtu Apelacionog suda.

    Naime, ova kriminalna grupa se tereti da je, osim Srbije, radila na teritoriji Slovenije, Holandije, Turske i Dominikanske Republike, a sa drugom organizovanom kriminalnom grupom iz Slovenije su sarađivali i kupovali, prenosili, prodavali heroin i kokain.

    Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud radi pravilnog i potpunog utvrđivanja je propustio da presudu suda u Ljubljani, kojom je osuđena organizovana kriminalna grupa sa tih područja, a koja je sarađivala sa ovom grupom, prevede na srpski i utvrdi da li je protiv lica iz grupe krivični postupak pravosnažno okončan.

    Sud ceni da je prvostepeni sud propustio da utvrdi odlučne činjenice te presude, a vezano za radnje koje su preduzeli članovi grupe u Sloveniji, zajedno sa ovim optuženima, a što je od značaja za dalju odluku suda u pogledu pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.

    Takođe, kako se navodi u odluci, osnovano se ukazuje i da je prvostepeni sud izrekao meru bezbednosti prema Nedoviću i oduzeo mu 154 novčanice, a u vezi sa čime je propustio da navede u obrazloženju koji su razlozi oduzimanja istog novca.

    Apelacioni sud navodi da će u ponovnom postupku prvostepeni sud otkloniti ukazane propuste u skladu sa primedbama iz ovog rešenja, po potrebi će izvesti druge dokaze, na osnovu kojih će doneti pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku i za koje će dati jasne, neprotivurečne i argumentovane razloge.

    Prvostepenom presudom odbijena je optužba prema optuženom Nedoviću da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, što je Apelacioni sud potvrdio i pravosnažno ga oslobodio tih optužbi.

    Ova kriminalna grupa se tereti da je od 2011. do 2012. godine vršila prenos oko 11 kilograma heroina koji je nabavljala u Turskoj, pa preko pripadnika organizovane kriminalne grupe distribuirala preko Slovenije ka Holandiji i Dominikanskoj Republici.

     

     

    Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujući deo prvostepene presude, kojom su pripadnici devetočlane organizovane kriminalne grupe bili osuđeni na kazne zatvora od 3 do 12 godina, zbog neovlašćene proizvodnje i stavljenje u promet opojnih droga.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija