Foto: flickr
Srbija

Ulaznica za Šengensku zonu koštaće pet evra

Izvor: 
Beta Sre, 16/11/2016 - 18:22

Evropska komisija predložila je danas uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja, pa će građani stariji od 18 godina, iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen, plaćaće „ulaznicu" od pet evra.

 

Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jeste jačanje bezbednosnih provera ljudi koji bez viza putuju u Šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija. Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, „što će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone".
 
Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je reč o režimu kontrole, lakšem za posetioce. Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provera, „onlajn" dozvola za putovanje u Šengen izdavaće se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva.
 
Popunjavanje zahteva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš. Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštaće pet evra, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.
 
– Obezbeđenje naših granica i zaštita naših građana su prvi prioritet. Sistem ETIAS će zatvoriti jaz u informacijama za putnike koji putuju bez viza... Istovremeno će budući ETIAS biti lak, brz, jeftin i efikasan, istakao je prvi potpredsednik EK Frans Timermans.
 
Uvođenje dozvola za putovanja najavio je predsednik EK Žan-Klod Junker u septembru u govoru o stanju EU. Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Do novembra ćemo predložiti automatski sistem koji će određivati ko može da putuje u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu još pre nego što stigne, rekao je Junker.
 
– Teroristi i kriminalci ne mare mnogo za nacionalne granice. Jedini način da ih zaustavimo je da efikasno radimo zajedno, kazao je evropski komesar za bezbednost Džulijan King.
 
Iako konačnu odluku o odobravanju ili odbijanju ulaska donose granične službe pojedinačnih zemalja koje obavljaju kontrolu u skladu sa Šengenskim režimom, „prethodna verifikacija putnika će ubrzati graničnu kontrolu i osigurati koordinisanu i harmonizovanu procenu građana trećih zemalja koji putuju bez viza".
 
SAD imaju sličan sistem – ESTA, čija dozvola za putovanje košta 14 dolara po putniku. Nagađalo se da će dozvola EU koštati približno kao američka, odnosno 13 evra, ali se išlo i do 50 evra, što bi predstavljalo značajan izvor prihoda, međutim, Komisija je predložila pet evra.
Autor: Beta


Marketing

Najnovije vesti