• Umetnici pozvani da oslikaju murale značajnih žena Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kulturni centar „Grad“ iz Beograda, Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije i sa gradovima u Srbiji, raspisali su konkurs kojim pozivaju sve zainteresovane ulične umetnike da učestvuju u izradi murala koji su posvećeni najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u Srbiji.

    Umetnici širom Srbije će putem ovog konkursa u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, koji traje do nedelje, 30. januara, imati priliku da oslikavanjem murala površine oko 4×4 metra, prikažu 10 izuzetnih žena.

    Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje i feministkinje.

    „Ono što im je zajedničko jesu njihova ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj sa svetom muškaraca. U okviru ovog projekta biće odato priznanje tim borbenim ženama – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti značaja ovih autentičnih heroina svog vremena“, navodi se u saopštenju.

    Tako je planirano da se u Požegi oslika mural Mitre Mitrović (1912-1945), rođene u ovom gradu, koja je bila spisateljica, učesnica narodnooslobodilačke borbe i prva ministarka u istoriji Srbije.

    Grad Aleksinac biće rezervisan za mural Jelene J. Dimitrijević (1862-1945) iz Kruševca, koja je bila srpska književnica, dobrotvorka, pesnikinja, feministkinja i svetska putnica.

    U Kragujevcu slikarsko delo predstaviće Ljubicu Marić (1909-2003), prvu srpsku kompozitorku, a Kruševac je određen za Veru Nikolić (1948-2021), nedavno preminulu sportistkinju, atletičarku – trkačicu koja se takmičila na Olimpijskim igrama 1968. i 1972. godine.

    Jovanka Bončić Katerinić (1887-1966) rodom iz Niša, biće tema murala u ovom gradu, kao prva žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, a radila je u ovoj zemlji.

    Evropska prestonica kulture Novi Sad biće domaćin murala o Verici Crvenčanin Kulenović (1920-2013), koja je bila je prva filmska rediteljka i scenarista u Jugoslaviji.

    Beograd će biti posvećen dvema ženama – Gini Ranjičić (1830-1891), prvoj poznatoj romskoj pesnikinji, pionirki romske lirike u Srbiji, i Jelisaveti Načić (1878-1955) – prva žena arhitekta i prvi glavni arhitekta Beograda.

    Grad Tutin će na konkursu dobiti mural Hafize Demirović (1928-2000) – prva Bošnjakinja advokat i poslanik u Skupštini Srbije, dok će umetničko delo u Grockoj biti posvećeno Branislavi Perović (1920-2008), učesnici Narodnooslobodilačke borbe, doktorki fizike i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke.

    „Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama svih spomenutih gradova, a sredstva za materijal i honorari za umetnike su obezbeđeni, dok radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural, a ohrabruju se umetnici iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu“, navodi se u saopštenju za medije.

    Realizacija projekta se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural na mejl [email protected] do 30. januara.

     

    Kulturni centar „Grad“ iz Beograda, Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije i sa gradovima u Srbiji, raspisali su konkurs kojim pozivaju sve zainteresovane ulične umetnike da učestvuju u izradi murala koji su posvećeni najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]