• UN: Skoro polovina porodica sa decom u Srbiji zbog pandemije ima manja primanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Skoro polovina porodica sa decom se tokom vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog pandemije virusa korona, suočila sa padom mesečnih primanja, uglavnom do 30 odsto, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (Unicef).

    Istraživanje je sprovedeno u aprilu, junu i julu i obuhvatilo je više od 1.800 domaćinstava sa decom, rečeno je tokom onlajn konferencije „Kovid-19 na Balkanu: obrasci viktimizacije i prava žrtava“, čiji je organizator Viktimološko društvo Srbije.

    Ana Prodanović iz Unicefa je iznela podatak da je u aprilu 51 odsto porodica tvrdilo da virus korona nije uticao na njihova primanja, ali da je u drugom talasu pandemije taj broj smanjen na 41 odsto.

    Trećina dece nije mogla da dobije zdravstvene usluge, jer nisu pružane tokom vanrednog stanja, a najčešće se radilo o vakcinaciji, izjavila je Ana Prodanović.

    Ona je rekla da 15 odsto dece u Srbiji koristi usluge socijalne zaštite, od kojih je sedam odsto imalo probleme u realizovanju tih usluga tokom pandemije.

     

    Skoro svi učenici su imali pristup nastavi na daljinu, a posle ukidanja vanrednog stanja se u predškolske ustanove vratilo 37 odsto dece do šest godina, navela je Ana Prodanović.

    Predsednica Upravnog odbora Viktimološkog društva Sanja Ćopić je izjavila da su restriktivne mere, kao što je zabrana izlaska osoba starijih od 65 godina, uvedene bez jasnog obrazloženja, zbog čega su doprinele zabrinutosti građana.

    Posledice tih mera su onemogućena redovna zdravstvena zaštita, otežan pristup socijalnoj pomoći, diskriminacija u odlučivanju o medicinskoj pomoći, rekla je Sanja Ćopić.

    Ona je konstatovala da su mere uticale na ukupno zdravlje, odnosno kvalitet života starijih osoba, zbog nedostatka kretanja i straha za pristup zdravstvenoj zaštiti.

    Zanemarena je briga države za mentalno stanje stanovništva, korišćenjem ratne retorike, zastrašivanjem i prebacivanjem krivice na građane, izjavila je Sanja Ćopić.

    Prema njenim rečima, mere su uticale i na produbljivanje generacijskog jaza.

     

     

    Skoro polovina porodica sa decom se tokom vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog pandemije virusa korona, suočila sa padom mesečnih primanja, uglavnom do 30 odsto, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (Unicef)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija