Rektorat Begoradskog univerziteta Foto: wikimedia (Matija)
Srbija

Unapređen profesor koji je podržao doktorat Siniše Malog

Izvor: 
Danas Čet, 15/10/2020 - 15:26

Senat Univerziteta u Beogradu izabrao je Mladena Čudanova za redovnog profesora Fakulteta organizacionih nauka, a protiv ove odluke glasao je samo dekan Filozofskog fakulteta Miomir Despotović.

 

Čudanov je bio član dve Etičke komisije FON-a koje su podržale doktorsku disertaciju ministra finansija Siniše Malog, zbog čega je grupa profesora Beogradskog univerziteta protiv njega pokrenula postupak zbog povrede Kodeksa profesionalne etike.
 
Sednici Senata juče su prisustvovali profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, kojima nije bilo dozvoljeno da se obrate, uz obrazloženje rektorke Ivanke Popović da nisu članovi Senata. Rektorka je potom stavila na glasanje njihov zahtev da govore, ali ga je Senat sa 10 glasova za, četiri protiv i 14 uzdržanih ipak odbio.
 
Teodorović je rekao za Danas da je Čudanov kao član dve Etičke komisije branio Malog, a da je prvi potpisnik komisije koja ga je predložila za unapređenje mentor Siniše Malog, Ondrej Jaško. On je naveo da je "dekan FON-a Milija Suknović obmanuo Veće naučnih oblasti tehničkih nauka koje je dalo pozitivno mišljenje za izbor Čudanova u zvanje redovnog profesora, a da nije imalo sve relevantne informacije".
 
"Ovo je velika sramota i ja prozivam rektorku kao najodgovorniju. Ja sam trenutno najstariji aktivni redovni profesor na Univerzitetu u Beogradu i nisam dobio reč, a tražio sam deset sekundi. Ta činjenica je meni lično zastrašujuća i pokazuje kojim putem ide Univerzitet u Beogradu. Posle ovog slobodno mogu da vrate doktorat Siniši Malom, jer on nije ništa manje pošten nego svi ovi koji su ga podržavali. Smatram da kolega koji je unapređen i koji je bio jatak Siniše Malog nije dostojan da bude redovni profesor UB. Ovo je sramna odluka", ocenio je Teodorović.
 
Ognjen Radonjić je rekao da je na Senat došao "da se bori za prava Siniše Malog, jer Kodeks profesionalne etike zabranjuje diskriminaciju". Kako je dodao, nije normalno da samo Mali odgovara za ono što je uradio, već i svi koji su u celom postupku učestvovali - od odbrane do zataškavanja njegovog plagijata.
 
Teodorović je pozvao rektorku da vrati nagradu "Vitez poziva" i ocenio da je ona najodgovornija za ono što se juče desilo.
 
Odgovarajući na ove primedbe, Ivanka Popović je rekla za Danas da je Veće naučnih oblasti tehničkih nauka imalo sve podatke kada je donosilo odluku i da ona kao rektorka nije bila obavezna da primedbe dvojice pomenutih profesora uvrsti u materijal za sednicu Senata. Ona je navela da je najvažnije da je Senat potvrdio odluku Veća, da slučaj protiv Čudanova pred Etičkom komisijom nije završen, da on nema etičku kaznu, te da nije bilo razloga da se ne glasa o njegovom unapređenju. Popović je kazala da članovi etičkih odbora moraju da imaju pravo da izraze svoje mišljenje i da zbog toga ne mogu da budu kažnjeni, ali da to ne znači da svaki član akademske zajednice ne treba da bude sankcionisan za nečasne ili nelegalne radnje.
 MarketingNajnovije vesti