Udruženje novinara Srbije
Srbija

UNS traži od Sergeja Trifunovića da se izvini novinarki RTS zbog seksističkih uvreda

Izvor: 
Beta Sre, 16/10/2019 - 13:25

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas, kako se navodi, vulgarne i seksitičke pretnje i uvrede koje su na Tviteru predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović i njegovi istomišljenci uputili urednici emisije „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije Oliveri Jovićević i zatražilo da joj se Trifunović izvini.

 

„UNS ističe da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije čija je misija borba protiv nasilja nad ženama da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević“, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Trifunović je na Tviteru objavio da emisija koju Jovićević vodi postoji da ne bi radila na poziv, insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dođe na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao. Ispod te objave usledilo je više uvredljivih pretnji.

Funkcioneri SNS-a osudili mizogine i seksističke izjave Sergeja Trifunovića i Vladimira Todorića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić ocenio je danas da su mizogine i seksističke izjave predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića i funkcionera Narodne stranke Vladimira Todorića o novinarki Radio-televizije Srbije Olivere Jovićević, pokazatelj šta je politika tih političkih stranaka.

„Iako Olivera Jovićević nije naš politički istomišljenik, SNS brani neprikosnoveno pravo na dostojanstvo svake žene u Srbiji, i braniće svaku našu sugrađanku od napada“, navodi se u pisanoj izjavi Đurića, a preneo je SNS.

Đurić je pozvao aktere na srpskoj političkoj sceni da se uzdrže od primitivizma i mizoginije u javnoj komunikaciji, i da, „ako već ne žele da doprinesu tome da Srbija bude normalno društvo, makar ne zagađuju javni prostor“.

Kako je rekao, reč je o ljudima koji svakodnevno „zanovetaju“ zbog toga što navodno nemaju pristup Javnom servisu, ali da se sada vidi da to nije pravi razlog njihovog nezadovoljstva, već da ih „boli“ to što novinari RTS-a nisu spremni da im „povlađuju i govore im da su najlepši i najpametniji“.

Funkcioner SNS-a Milenko Jovanov ocenio je da je krajnje vreme da institucije u Srbiji počnu da rade svoj posao. „U protivnom, pitanje je dana kada će građani početi sami da se brane, a ne treba biti previše promućuran, pa razumeti u šta to može da se pretvori“, istakao je on u pisanoj izjavi.

Jovanov je kazao da o izjavama Trifunovića i Todorića ćute novinarska udruženja, nevladin sektor i nezavisne institucije.

Funkcionerka SNS-a Marija Obradović ocenila je da te izjave zahtevaju najoštriju osudu javnosti, kao i samog PSG-a.

„Ukoliko se PSG jasno i nedvosmisleno ne ogradi od ovakvih izjava, smatraću da je politika i predizborni program PSG upravo poziv na linč žena koje ne misle kao oni, koje se usprotive svakoj vrsti nasilja“, istakla je ona u pisanoj izjavi.

Obradović je upitala da li Olivera Jovićević treba da zaćuti posle takve „paljbe prostakluka i javnih uvreda koje su joj uputili“ Sergej Trifunović i Vladimir Todorić.
MarketingNajnovije vesti