Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Korona može da potraje i dve godine

Izvor: 
Novosti Sub, 04/07/2020 - 10:34

U znaku borbe protiv korone proći će celo leto koje je pred nama, a najveći udar očekuje se na jesen. Ukoliko intenzitet širenja zaraze ne opadne, procenjuje se da bi epidemija u Srbiji mogla da traje i - pune dve godine, pišu Novosti.

Ovako aktuelnu epidemiološku situaciju ocenjuju medicinski stručnjaci, koji su uvereni da će početak sezone širenja respiratornih infekcija, pratiti i novi nalet kovida 19.

Da je situacija sa širenjem zaraze već sada alarmantna govore poslednji podaci koji konkurišu za neslavni epidemijski rekord - u protekla 24 sata registrovano je 309 obolelih od 8.102 testiranih. Na bolničkom lečenju od kovida trenutno se nalazi 2.142 pacijenta, a preminulo je 11 osoba. Posebno brine porast broja teških pacijenata - na respiratorima je 85 obolelih, što je za četiri više nego prethodnog dana.

I dok građani opravdano brinu za sopstveno zdravlje, stručnjaci procenjuju obim i predviđaju dalje kretanje epidemije. Prema njihovim procenama, u danima koji su pred nama očekuje se opadanje broja novozaraženih, ali i povećanje smrtnosti, kao posledica naglog rasta inficiranih prethodnih nedelja.

Veliku aktivnost virus pokazuje već sada, uprkos visokim temperaturama, a širenje zaraze samo će se pojačati kada se više vremena bude provodilo u zatvorenom. Upravo iz tog razloga predsednik Aleksandar Vučić je prekjuče pozvao sve građane na odgovornost i poštovanje ograničavajućih mera, jer je to, kako je rekao, jedini način da se spreči popunjavanje bolničkih kapaciteta, što bi zdravstveni sistem dovelo do kolapsa.
MarketingNajnovije vesti