• UPOZORENJE STRUČNJAKA: Korona može da potraje i dve godine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U znaku borbe protiv korone proći će celo leto koje je pred nama, a najveći udar očekuje se na jesen. Ukoliko intenzitet širenja zaraze ne opadne, procenjuje se da bi epidemija u Srbiji mogla da traje i – pune dve godine, pišu Novosti.

    Ovako aktuelnu epidemiološku situaciju ocenjuju medicinski stručnjaci, koji su uvereni da će početak sezone širenja respiratornih infekcija, pratiti i novi nalet kovida 19.

    Da je situacija sa širenjem zaraze već sada alarmantna govore poslednji podaci koji konkurišu za neslavni epidemijski rekord – u protekla 24 sata registrovano je 309 obolelih od 8.102 testiranih. Na bolničkom lečenju od kovida trenutno se nalazi 2.142 pacijenta, a preminulo je 11 osoba. Posebno brine porast broja teških pacijenata – na respiratorima je 85 obolelih, što je za četiri više nego prethodnog dana.

    I dok građani opravdano brinu za sopstveno zdravlje, stručnjaci procenjuju obim i predviđaju dalje kretanje epidemije. Prema njihovim procenama, u danima koji su pred nama očekuje se opadanje broja novozaraženih, ali i povećanje smrtnosti, kao posledica naglog rasta inficiranih prethodnih nedelja.

    Veliku aktivnost virus pokazuje već sada, uprkos visokim temperaturama, a širenje zaraze samo će se pojačati kada se više vremena bude provodilo u zatvorenom. Upravo iz tog razloga predsednik Aleksandar Vučić je prekjuče pozvao sve građane na odgovornost i poštovanje ograničavajućih mera, jer je to, kako je rekao, jedini način da se spreči popunjavanje bolničkih kapaciteta, što bi zdravstveni sistem dovelo do kolapsa.

    U znaku borbe protiv korone proći će celo leto koje je pred nama, a najveći udar očekuje se na jesen. Ukoliko intenzitet širenja zaraze ne opadne, procenjuje se da bi epidemija u Srbiji mogla da traje i – pune dve godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]