Foto: Uprava carina
Srbija

Uprava carina od ponoći sprovodi nove mere Vlade Srbije

Izvor: 
Tanjug Pet, 11/03/2022 - 18:44Uprava carina Srbije od ponoći sprovodi zaštitne mere zabrane izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i smanjenja akciza za derivate nafte i izuzimanja sirove nafte i ulja od plaćanja dažbina pri uvozu.

Kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, na svetskom i na domaćem tržištu, u narednih 30 dana je zabranjen izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja.

Uprava carine ističe da je dozvoljeno okončanje izvoznih postupaka na granici za robu stavljenu u carinski postupak po izvoznom dokumentu zaključno sa 10. martom 2022. godine.

Uprava carina je počela da sprovodi i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od dosadašnjeg iznosa na derivate nafte - olovni i bezolovni benzin, kao i gasna ulja.

Navodi se da će sirova nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala do kraja godine biti izuzeta od plaćanja carinskih dažbina pri uvozu.

"Carinski informacioni sistem već sadrži sve tarifne oznake robe obuhvaćene privremenim zaštitnim merama, kao i automatske poruke u vezi sa svim unetim izmenama, što će carinskim službenicima olakšati posao i sprečiti mogućnost za bilo kakav propust", navodi se u saopštenju.

Poručeno je da se u okolnostima povećanog rizika od nestašica na domaćem tržištu, građani Srbije mogu osloniti na to da će Uprava carina dosledno sprovoditi zaštitne mere koje donosi Vlada Srbije.

 

 
MarketingNajnovije vesti