• Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstavili rezultate umetničke rezidencije u okviru projekta “Oni žive”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović su u ponedeljak, 9. maja u Domu kulture Studentski grad, predstavili rezultate umetničke rezidencije u okviru projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices”. Pored njih dvojice, na tribini ovim povodom su govorili i kustoskinja Maja Ćirić i istoričarka Sanja Radović.

    Poslednji Urošev poduhvat je digitalni participativni umetnički rad “Svesvrstani”. To je program dostupan na pametnim telefonima i računarima za jednostavno generisanje potpuno novih zastava prema kriterijumima koji korisnici biraju. Autor opisuje svoj rad kao sa jedne strane istraživanje društvenog potencijala znakova, simbola i identiteta a sa druge strane strukturno izazvanog sukobljavanja u komercijalizovanim digitalnim prostorima društvenih mreža.

    “Naročito u poslednje dve godine, otkad je počela kovid kriza, možemo da vidimo toliko frustracija, svađa, podela, emocionalnog šuta koji postoji na internetu i ljude fragmentiše i razdvaja. To je naročito zanimljivo jer pogoduje digitalnom kapitalu. Što se više na internetu prepirete, to je bolje po te digitalne platforme. One vas na taj način zadržavaju u sistemu s dva cilja – jedan je prosto da vidite više reklama, a drugi je da date više materijala za njihove algoritme, da nauče vaše interakcije”, istakao je Uroš Krčadinac.

    Ovaj digitalni umetnik je opisao i svoje iskustvo rezidencije u Studenskom gradu i načinu na koji ga je inkorporirao u svoj rad: “Prilazili smo studentima i pozvali ih da oni naprave svoju individualnu zastavu, i da kroz taj proces počnu da preispituju svoje male okidače, identitetske pristrastnosti, traume, želje, i naklonosti”.

    U periodu od 15. marta do 15. aprila Uroš Krčadinac i Lav Mrenović su proveli na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka, njegovom organizacijom i studentskim životiom, primenjujući digitalni praticipativni umetnički rad u studentskom kontekstu.

    Kustos Lav Mrenović je o rezidenciji dodao: “Čuli smo svakakve reakcije. Postepeno su se definisali neki identiteti koje su studenti pominjali kao njima lično važne, pa smo ih mi unosili i dodavali kao moguće kriterijume za pravljenje zastava.”

    Nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka Maja Ćirić je o radu Uroša Krčadinca rekla: “U recentnijoj umetničkoj praksi, retko se pojave umetnici poput Uroša, koji jako dobro mogu da deluju kao softverski inženjeri, a da imaju vrlo izrazitu ličnu poetiku, koja se oslanja na neko kulturno i kulturološko nasleđe. Ove zastave su jako dobra vizualizacija za raznolikosti koje postoje i one u sebi imaju mikro-subverzivni, politički, performativni momenat”.

    Istoričarka i nezavisna istraživačica Sanja Radović se nadovezala rečima: “Veliki problem je praznina tih identiteta, koje je Uroš tako dobro i plastično prikazao kroz svoj projekat. Nije problem samo kreiranje i mnoštvo identiteta, koliko u logici inherentnoj kapitalizmu, jer je suština kapitalističke logike u tome da mora da se osvoji svaki prostor koji je slobodan. Samim tim ni identiteti koji se nameću nisu u pravom smislu slobodni. Urošev projekat je osvešćujući i trebalo bi sve da nas prodrma”.

    Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, softverski inženjer, autor i edukator koji se bavi novim načinima opažanja i osećanja zajedničkog sveta ljudi, mreža i podataka. Živi i radi u Beogradu.

    Lav Mrenović je nezavisni istoričar umetnosti, kritičar i kustos. Interesuje se za odnos između savremene umetnosti i političkog. Trenutno istražuje uticaj globalizacije na beogradsku umetničku scenu nakon 2000. godine.

    Rezidencijalni boravak umetnika i kustosa, kao i tribina, dešavaju se u sklopu međunarodnog projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices” čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad, a koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

    Umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović su u ponedeljak, 9. maja u Domu kulture Studentski grad, predstavili rezultate umetničke rezidencije u okviru projekta “They:Live, student lives revealed through context based art practices”. Pored njih dvojice, na tribini ovim povodom su govorili i kustoskinja Maja Ćirić i istoričarka Sanja Radović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]