• Uskoro počinje deveti Internacionalni festival fotografije „VIZUALIZATOR 2021”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 18. do 10. decembra na više lokacija u Beogradu biće održan deveti Festival fotografije „Vizualizator“. Festival će 18. novembra u UK Parobord otvoriti izložba članice upravnog odbora prestižne fotografske Agencije VII Linde Bournane Engelberth „Wind, sand and stars“, a već narednog dana publici će u Galeriji Nikole Radošević svoje intrigantne radove predstaviti Ursula Rok sa izložbom “Palms and penguins“. 

    Ove godine biće otvorene izložbe fotografija sledećih autora: Carin Van Gerven „In the footsteps of Angela“,  Kuća Đure Jakšića (21. 11), Nemanje Ledenskog, Mađarski kulturni centar (22.11),   Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni „RHOME“,  galerija „Progres“ (23. 11), Foto saveza Srbije u Božidarcu (24.11), Ane Batićević (25.11) u UK Parobrod, Mihovila Nakića u Galeriji Nikole Radoševića (26.11). Poslednjeg dana biće otvorena izložba i objavljeni rezultati konkursa Press Photo Srbija u UK Parobrod.

    VIZUALIZATOR je prvi festival fotografije u Srbiji pokrenut 2013. godine. Izlaže isključivo profesionalnu fotografiju. Održava se svake godine u novembru, na više lokacija u Beogradu. Vizualizator otvara izložbe fotografija autora iz celog sveta, aktivira publiku i stručnu javnost kroz tribine, radionice, prezentacije portfolia, filmova, promocije fotografskih knjiga.

    Cilj festivala je da obezbedi povezivanje publike sa profesionalnim fotografima, kulturnim ustanovama, razvije kritičko mišljenje i vizuelnu pismenost . Radi na edukaciji publike, razumevanju fotografije kao medija, fotografskih simbola i poruka.

    O izložbi Linde Bournane Engelberth (Norveška):

    https://www.lindabournane.com/wind-sand-and-stars

    Linda je jedna od najistaknutijih članica prestižne fotografske Agencije VII, kao i član Upravnog odbora Agencije VII. Njen rad je usmeren na istraživanje ličnog identiteta kroz dugoročne projekte. Veoma je vešt i cenjen mentor u svetu fotografije, što pokazuju brojne nagrade koje je u svojoj karijeri dobila.

    Njeni projekti su često angažoveni I dotiiču pitanja ljudskih prava, rodnog identiteta, jednakosti…

    Nekoliko godina zaredom je dobitnica nagrade za slobodu izraza u Oslu, a radovi izloženi širom Evrope i u Americi. Njeni aktuelni projekti se mogu videti u galerijama u Hambrugu, Oslu, Njujorku, a sada i u Beogradu, u okviru Festivala fotografije Vizualizator.

    Ovaj projekat predstavlja istraživanje sopstvenog identiteta autorke. Odrasla je u Norveškoj, sa majkom Norvežankom, ne znajući svog oca Alžirca i njegovu stranu porodice. Kao dete, provodila je vreme u Alžiru, ali onda se desio život i majka i ona se više nisu vraćale. Sa 29 godina je ponovo otišla u Alžir. Imala je sreće da upozna svoju baku koja je godinu dana kasnije umrla u stotoj godini života. Saznala je da je baka iz Kabilije i da pripada Berberima. Takođe, ispostavlja se da ima ogromnu porodicu o kojoj ništa nije znala do tada. 

    Hodala je alžirskim ulicama i kroz alžirsku pustinju, pokušavajući da se poveže sa drugom stranom sebe uprkos osećanju nepripadanja koje opseda stranca, outsajdera. Tokom putovanja je beležila sve, od gradskih detalja do alžirske pustinje i života koji vode članovi njene dalje porodice. Upijajući životne tokove svojih amsiških predaka i pokušavajući da ih razume i da se poistoveti sa njima, interesovale su je sitnice poput uličnih znakova, kaktusa koji se probija kroz ogradu, ljudi na ulicama, tišine u pustinji. Ove fotografije su pokušaj uranjanja u alžirske nijanse. Ove fotografije su Lindini prvi koraci upoznavanja sa kulturom koju bi trebalo da oseća kao deo sebe, ali koju još uvek ne poznaje dovoljno dobro. 

    Ovaj projekat predstavlja njen vizuelni dnevnik.

    Biografija Linde Bornan Engelbert:

    Linda Bornan Engelbert je norveško-alžirska umetnica, živi i radi u Oslu i Berlinu. Završila je napredni kurs fotografije i osnovne studije istorije umetnosti. Fokus njenog rada je na identitetu u okviru subjektivnog i ličnog narativa, kao i na ruralnim zajednicama u fluktuaciji. Najskorije izložbe njenih radova su održane u Dajhtorhalenu, Kući fotografije u Hamburgu, u Bečkoj galeriji u Beču, i u Noplasu, u Oslu, kao i još nekoliko izložbi u Norveškoj, Americi i drugim delovima Evrope. U periodu od 2011. do 2013. ušla je u Norveški fotografski dnevnik, program koji podržava deset nezavisnih norveških fotografa. Njen rad je takođe bio izabran za nagradu Evropske fotografske izložbe 2014. godine. Predstavlja je VII Photo Agency, bazirana u Njujorku.

    https://www.instagram.com/lindabournane/?hl=en

    https://www.lindabournane.com/

    Ursula Rok (Austrija) o svojoj izložbi „Palme i pingvini”: 

    https://www.ursularoeck.com/palms-and-penguins

    „Tabu je tu da ograniči posramljujući efekat naših najskrivenijih maštarija, a onda kada premašuje lične i društvene granice, donosi čari zadovoljstva. Izolovan od ovih okolnosti, organizuje se spektakl među iniciranima. Fetiš nagosti jeste reprezentacija najintinimijh pobuda. Izolovan od stereotipičnog konteksta, lice tabua se prikazuje u svojoj oslobođenoj estetici.

    BDSM scenu sam uvek doživljavala obavijenu u ozbiljnom, nestašnom, tamno-crvenom svetlu. Dana kada sam stupila u dodir sa scenom, bila sam u poodmakloj trudnoći, što nije uticalo na moju želju da iskusim žurku tri igre. Isprva sam posmatrala scenografiju bez objektiva, želeći da uronim u BDSM scenu, ne obazirući se na modele na socijalnim mrežama. Uranjanje u scenu me je nagnalo da, premda bez učešća, dam delić sebe, što mi je dozvolilo da se pozabavim svojim poljem istraživanja. 

    Šifre „tajnog jezikaˮ , posebno uređeni stanovi za igre na gornjem spratu porodične kuće, opaki podrumi za mučenje u najnižem nivou iznajmljenog smeštaja, austrijska divljina i mala stara baraka u šumi. Pre ovoga nisam imala predstavu o tome ko kako, gde i sa kim voli da se igra, maskiran u različite kostime. Psi, svinje, kavezi za ptice i mnoge druge transformacije – kakvo su ostvarenje sna jednog fotografa svi ti kostimi, prostorije i rekviziti! Raznobojno, razigrano i fascinantno! Duhovito, ne ozbiljno!

    Da, egzibicionizam jeste preduslov, ali ja se najljubaznije zahvaljujem svojim protagonistima na njihovoj otvorenosti i duhovitosti”.

    Biografija Ursula Rok: 

    URSULA ROK poreklom je iz Linca. Od 2003. godine Beč je sedište njene profesije, usmerivši se najviše na portrete, uređivanje, foto-izveštaje i razne vidove saradnje. Njeni radovi su objavljeni u mnogim nacionalnim i internacionalnim publikacijama, časopisima, korporativnim medijima i izložbama, uključujući časopise Geo, Die Zeit, kao i mesečni časopis Datum. Ursulu Rok predstavlja agencija Anzenberger.

    Ursula tumači priče i ličnosti u vrlo specifičnom vizuelnom ključu, ponekad šeretski namignuvši, ali uvek postavljajući se iskreno i otvoreno prema protagonistima svojeg rada. Ne plaši se da iznese na površinu skrivene strane individua i priča. www.ursularoeck.com

    Nagrade: 

    2004-2005 MAKING IT II – TOWN DEVELOPMENT PROJECT IN VIENNA / COMPETITION WINNER

    2010 INNOVATION AWARD / IG KULTUR / PARTICIPATION AND PUBLICATION

    2011 APPROPRIATION OF AN ATELIER FROM THE CITY VIENNA

    O Carine Van Gerven (Belgija):

    http://www.carinevangerven.be/in-de-voetsporen-van-angela/

    Carine Van Gerven je umetnički fotograf. Kreativnost koja upada u oči tema je njenog umetničkog života.

    Kada je bila dete, crtala je animirane filmove na velikim rolnama tapeta. Od samog početka je pobeđivala na likovnim konkursima za decu, stvarala izuzetne fotografije i organizovala sopstvene izložbe zajedno sa svojom sestrom. Pisala je bajke i pesme.

    Sledeći korak je bio prijem na lokalnu umetničku akademiju „Kunstacademie Noord-Limburg“ (Belgija) gde je mogla da iskoristi svoju energiju i kreativnost.

    Posle srednje škole nastavila je studije slikarstva i monumentalne umetnosti slikarstva na stručnoj školi „Provinciaal Hoger Kunstinstituut“ u Haseltu (Belgija). Diplomirala je sa odličjem za svoju tezu, veliki mural, i postavljena je za nastavnika likovnog vaspitanja.

    Pored podučavanja, izgradila je ličnu karijeru redovnim izložbama u različitim kulturnim centrima.

    Pobegla je od teške svakodnevice i posetila Japan gde se susrela sa kulturom sahrane. Suočavanje sa ovom temom razgovora pomoglo joj je da se nosi sa sopstvenim procesom smrti. Ove posete su inspirisale njene kreacije urni „Urne Facetten“, koje su dobile nagradu za fotografije sahrane i omogućile joj da ostavi ovaj težak period iza sebe. Koncept i slojevitost zauzimaju su sve istaknutije mesto u njenom stvaralaštvu.

    http://www.carinevangerven.be

    O italijanskim autorima: Jean-Marc Caimi i Valentina Piccinni

    https://www.caimipiccinni.com/rhome.html

    Jean-Marc Caimi i Valentina Piccinni sarađuju od 2013. na dokumentarnim i ličnim projektima. Oni se fokusiraju na savremene teme, sa posebnim osvrtom na ljudski aspekt svake priče. Njihove fotografije se redovno objavljuju u medijima širom sveta: The Guardian, Der Spiegel, Politico, Le Monde, L’espresso, Internazionale, Vired, GQ, Newsweek, The Sunday Times i mnogim drugima. Dobitnici su nekoliko nagrada kao što su PHmuseum Of Humanity Grant 2020, Sony World Photography Award 2019 u kategoriji „Otkriće“, nagrada Istanbul za foto knjige 2018, Gomma Grant 2016 za najbolji crno-beli dokumentarni rad. 

    Svoje radove izlažu širom Evrope i Azije u galerijama i na festivalima, kao što su Bijenale Fur Aktelle Fotografie (Mannheim), Delhi Photo Festival, Lumik Festival (Hanover), Fotoleggendo, Phest, Voies Off. Do sada su objavili pet knjiga uključujući trilogiju o gradovima u tranziciji koju čine „Gule Gule“ o Istanbulu, „Forcella“ o Napulju i „RHOME“ o Rimu. 

    „RHOME“ je ušao u uži izbor na PHotoESPANA – Najboljoj foto-knjizi godine 2019. „Gule Gule“ je dobio posebno priznanje na Kassel Dummi Book Award 2019 i bio je finalista Luma Rencontres Dummi Book Award u Arlu, kao u užem izboru na Arles Author Book Award 2020 i Prix Nadar 2020.

    Na Vizualizatoru 2021, publika će imati priliku da se upozna sa jednim od njihovih najintrigantnijih projekata – izložbom fotografija “RHOME”, koja predstavlja putovanje kroz višestruki mikrokosmos Rima, daleko od stereotipne i turističke slike. Ovaj projekat italijanskog dua otkriva najintimnije i iznenađujuće strane grada: ljude, mesta i situacije koji čine gusto vezivno tkivo ovog grada.

    https://www.caimipiccinni.com/

    Od 18. do 10. decembra na više lokacija u Beogradu biće održan deveti Festival fotografije „Vizualizator“. Festival će 18. novembra u UK Parobord otvoriti izložba članice upravnog odbora prestižne fotografske Agencije VII Linde Bournane Engelberth „Wind, sand and stars“, a već narednog dana publici će u Galeriji Nikole Radošević svoje intrigantne radove predstaviti Ursula Rok sa izložbom “Palms and penguins“. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija