Foto: Vlada Republike Srbije
Srbija

Usvojene uredbe o podsticaju poslodavcima koji zapošljavaju strance i podršci proizvođačima brašna

Izvor: 
RTS Čet, 16/06/2022 - 17:48Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je niz uredbi i odluka, među kojima je Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji.

Uredba predstavlja važnu meru za prilagođavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na međunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije, navodi se u saopštenju koje prenosi RTS.

Uredba će omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca.

Uredba će obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na međunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji.

Usvojena je i Uredba o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna.

Za te namene Vlada je opredelila 160.000.000 dinara.

Podrška će se odnosi na proizvođače registrovane za obavljanje delatnosti mlinarstva na dan 15. novembra 2021. godine, a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma (uključujući i pet kilograma) tipa "T-400 glatko" i "T -500". Na taj način biće održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu koji bi mogao da dovede do nestašice.

Članovi Vlade izmenili su Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se, u cilju olakšanog izvoza te vrste proizvoda, sada uvodi kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou, umesto na mesečnom, kako je do sada bilo predviđeno. Ova mera doneta je u cilju sprečavanja nestašice tih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Na sednici je doneta odluka o otvaranju sezonskog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj putnika "Ponikve" u periodu od 1. aprila do 31. oktobra ove godine u cilju pojednostavljenja procedura za realizaciju međunarodnih letova.

Kako je u ovom periodu povećan broj turističkih manifestacija, otvaranjem ovog graničnog prelaza značajno bi se povećao i broj međunarodnih letova, što bi predstavljalo značajnu ulogu u privlačenju i održavanju ekonomskih aktivnosti u regionu Zapadne Srbije, pa samim tim i povećanje nivoa zaposlenosti i razvoj investicija.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o otvaranju stalnog graničnog prelaza za međunarodni vodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama "Bačka Palanka", čime će biti omogućeno efikasnije sprovođenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova na tom graničnom prelazu na reci Dunav.

Takođe, stvoriće se uslovi za obavljanje granične kontrole svih plovila na ulasku u Srbiju koja dolaze iz pravca Mađarske i Hrvatske, kao i svih plovila na izlasku iz naše zemlje.

Pored toga, brodovi će se kraće zadržavati prilikom granične kontrole, biće smanjeni nepotrebni troškovi, a sa druge strane poboljšani uslovi za rad službenika u toj oblasti.

 
MarketingNajnovije vesti