Foto: pixabay
Srbija

Usvojeno: Za nepoželjne reklamne sms-ove i mejlove kazne od 100.000 dinara

Izvor: 
Tanjug Pon, 22/07/2019 - 11:25Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini kojima se slanje komercijalnih poruka putem sms-a i mejla omogućava samo uz prethodni pristanak potrošača.

 

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je u raspravi da se slanje neželjenih poruka elektronskim putem, sa aspekta potrošačkog prava smatra "nasrtljivom nepoštenom poslovnom praksom".
 
"Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj je upućena, izmenama zakona je takođe prekršajno sankcionisano, fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika", rekao je Đorđević.
 
Prema njegovim rečima, izmenama Zakona se propisuje i obaveza čuvanja podataka (IP adrese) o korisniku usluge informacionog društva minimum 30 dana nakon prestanka pružanja te usluge.
 
"Ova obaveza se odnosi, na primer, na vlasnike raznih onlajn platformi preko kojih drugi trgovci oglašavaju svoje proizvode i veoma je značajan mehanizam za utvrđivanje odgovornosti za sadržaj poslatih poruka", rekao je on.
 
On je naveo da će u narednom periodu biti efikasnija kontrola subjekata koji elektronski posluju jer će inspekcijski organi preko obaveze čuvanja IP adrese moći lakše da dođu do pravog objavljivača sadržaja, a kroz uvođenje prekršajnih naloga nadzor će biti efikasniji.
 
Naveo je da se izmenama Zakona uvodi i mehanizam sa uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta. Đorđević je objasnio da se nadležnim organima omogućava da donesu akte kojim nalažu, na primer vlasnicima internet sajtova, da uklone nedopušteni sadržaj, među kojima je govor mržnje, u toku od dva radna dana. Ukoliko to ne učine, pravna lica će biti kažnjena sa 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.MarketingNajnovije vesti