Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Uvodi se i dvogodišnje školovanje u Zakon o dualnom obrazovanju

Izvor: 
Beta Sre, 04/12/2019 - 21:46


Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kojim se "dodatno osigurava" kvalitet primene tog načina obrazovanja.

 

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, tim izmenama je omogućeno da se pored obrazovnih profila, koji se realizuju u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, dodatno u dualnom obrazovanju mogu realizovati majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i obrazovanje za rad u trajanju od dve godine.
 
"Usaglašene su odredbe o rodnoj ravnopravnosti, precizirano je da se učenje kroz rad ne može obavljati kao rad noću, a poseban akcenat stavljen je na oblast bezbednosti i zdravlja na radu i utvrdjeno koji su to poslovi koji bi ugrožavali zdravlje i bezbednost učenika", stoji u saopštenju.
 
Članovi vlade utvrdili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se bliže uredjuju načini sprovodjenja praktične nastave i profesionalne prakse, kao i sadržaji ugovora izmedju škola i poslodavca i druga pitanja u vezi sa tom vrstom nastave, a dodatno su prilagodjeni uslovi za polaganje mature za učenike sa smetnjama u razvoju.
 
Vlada je utvrdila i Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru kojim će se kako se navodi, "adekvatno slediti razvoj savremenih informacionih tehnologija".
 
"Tim zakonskim rešenjem omogućava se da se podaci Registra prostornih jedinica i Adresnog registra koriste u skladu sa propisima kojima se uredjuje elektronska uprava, odnosno u okviru softverskog rešenja koje omogućava korišćenje elektronskih servisa dostupnih na Servisnoj magistrali organa preko Jedinstvene informaciono-komunikacione mreže elektronske uprave", piše u saopštenju.MarketingNajnovije vesti