• Uz kakve mere čekamo praznike? UPK za pooštravanje, Krizni štab za sada ćuti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    I dok broj novozaraženih koronavirusom opada iz dana u dan, udruženje Ujedinjeni protiv kovida se zalaže za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva, ali i da se kovid propusnice uvedu 24 sata. Na takve zahteve se iz Kriznog štaba za sada ne oglašavaju.

    Obavezna vakcinacija zdravstvenih i prosvetnih radnika – apel je koji još od januara prošle godine stiže sa adrese udruženja Ujedinjeni protiv kovida. Zbog predstojećih praznika, traže i dodatno pooštravanje mera. Kažu da je neophodno uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, ali i ograničenje rada ugostiteljskih objekata i skijališta.

    „Mi smo sve vreme u sukobu sa pojedinim predstavnicima izvršne vlasti, prevashodno sa predsednicom Vlade koja je tvrdila da se na skijalištima zaraza ne prenosi, međutim imala je u vidu samo vas na skijama negde u planini među jelama i međedima, ali ne i vas na uspinjači, pa zatim kad u pet padne mrak sedite celo veče u zadimljenoj prostoriji sa mnogo ljudi“, kaže za N1 Zoran Radovanović.

    Na zahteve Udruženja kada je reč o zatezanju mera, iz Kriznog štaba za sada ćute. Epidemiolog Predrag Kon reagovao je u slučaju obavezne vakcinacije zaposlenih u zdravstvu – poručivši da je etički nedopustivo što ta mera nije na snazi. Za to vreme iz Kliničko bolničkog centra Dragiša Mišović kažu – da je deo te ustanove izašao iz kovid režima i da je vakcinacija lekara neophodna.

    „Mislim da prvo mi moramo da pokažemo primerom da verujemo u nauku i da verujemo u ono što naučni svet propagira, a s druge strane ne možemo da dozvolimo da zdravstveni radnik bude opasnost za pacijenta koga leči, tako da sam ja apsolutno za obaveznu vakcinaciju“, kaže Aleksandra Pavlović iz KBC Dragiša Mišović.

    I dok se struka bavi obaveznom vakcinacijom pojedinih građana, u Nišu se i dalje polemiše da li kovid laboratorije u tom gradu rade, zbog oprečnih izjava direktora niškog Doma zdravlja Milorada Jerkana i nadležnih u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje?

    „Nastala je zabuna među Nišlijama, tako da oni praktično ne znaju da li da idu da se testiraju ako osete simptome ili će ih vratiti kući, dakle zbog tih nekih suprotstavljenih izjava nastala je zabuna, ali onoi što smo mi juče zatekli na terenu, jeste da laboratorije rade“, kaže novinarka Južnih vesti Tamara Radovanović.

    Ukoliko Krizni štab ne usvoji mere koje predlažu Ujedinjeni protiv kovida, poručuju da će kao poslednje rešenje predložiti da se uvede potpuno zatvaranje, kako bi se epidemiološka situacija stabilizovala.

     

    I dok broj novozaraženih koronavirusom opada iz dana u dan, udruženje Ujedinjeni protiv kovida se zalaže za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva, ali i da se kovid propusnice uvedu 24 sata. Na takve zahteve se iz Kriznog štaba za sada ne oglašavaju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]