Foto: srbija.gov.rs
Srbija

Vanredne kontrole u 10 fabrika zbog zagađenja, u samo jednoj ustanovljene nepravilnosti

Izvor: 
013info Čet, 02/09/2021 - 16:39


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su republički inspektori zaduženi za ekologiju od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija, saopšteno je na sajtu Vlade.

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kako se navodi, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani „Fantini Scianatiko“ u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu.

Vujović je uputila zahtev svim privrednim subjektima da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine jer je to u interesu i privrede i građana.

"Već sam apelovala na kompanije, pri čemu većina njih sada to poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduh, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu", rekla je ona.

Tokom kontrole kompanije „Eliksir Zorka – Mineralna đubriva“ iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama.

U kompanijama „Lafarž BFC“ iz Beočina, „Zorka keramika“, „Vukocem“, „Aksinta“ i „Oblak internacional“ iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka je podsetila na to da su odnedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

Prema njenim rečima, budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole.

Ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao ovaj problem, istakla je Vujović.

Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet i zato nastavljamo da radimo još brže kako bismo generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost, poručila je Vujović.

 
MarketingNajnovije vesti