Foto: pexels.com
Srbija

Veća tražnja ali i cene lekova i preparata: "Poskupljenje planirano ranije"

Izvor: 
B92 (S. Vasić) Čet, 06/08/2020 - 15:21

Sa epidemijom koronavirusa došlo je do znatno povećane potražnje za vitaminima i drugim suplementima, ali i lekovima, piše B92.

Ono što je pomalo nespremnim dočekalo građane koji su zbog situacije ostali bez posla ili dobili smanjenje plate su cene tih proizvoda u apotekama. Poskupeli su Diklofen, Ksalol, Pantenol i Hepalpan mast i krem, Orosal i Paracetamol sirup, Oligogal, Cink i Hrom.

Cene lekova koji se izdaju bez recepta, dijetetskih suplemenata i predmeta opšte upotrebe su u proseku povećane za 16 odsto. U Galenici koja je proizvođač ovih lekova i suplemenata kažu da je u pitanju ranije planirano poskupljenje i da ono nije nastupilo odjednom za sve proizvode, već "prema marketing planu po mesecima i u skladu sa marketinškim aktivnostima".

"Ranije planirane korekcije cena dva leka su realizovana ove godine. Napominjemo da je svaka promena cena Rx proizvoda (na recept) rezultat dugotrajnih, strogo propisanih procedura i kontrole od strane nadležnih institucija. Ni jedan od dva pomenuta leka (Ksalol i Doklofen) nije u vezi sa pandemijom, preventivom, ni lečenjem".

Sa ovim se ipak ne bi složili psihijatri jer je Ksalol lek za anksioznost, napetost i napade panike koji su u većoj meri prisutni kod naših sugrađana zbog straha od korone.

U Galenici kažu ipak da su svi proizvodi koji su dostupni na recept deo Lista lekova RFZO-a.

"Time je pacijentima omogućeno da lek sa režimom izdavanja na recept, koji proizvodi kompanija Galenika, dobiju potpuno besplatno ili uz definisano učešće u ceni leka, što se određuje po važećim legislativnim normama".

Što se tiče lekova koji se izdaju bez recepta i dijetetskih suplemenata, kako kažu u toj kompaniji, doneli su odluku o korekcijama određenih proizvoda tokom prošle godine, usvajanjem marketing planova za proizvode za 2020. godinu. Radi se, konkretno o Pantenol i Hepalpan mastima i kremovima, Orosalu, Paracetamol sirupu, Oligogalu, Cinku i Hromu.

"Reč je o procesu koji je pokrenut 2019. godine kao deo petogodišnjeg strateškog plana kompanije Galenika i pozicioniranja proizvoda. Korekcija cena je nastupila samo kod određenih proizvoda i to kao rezultat planova za ovu godinu. Većina proizvoda kojima se cena promenila ne predstavljaju proizvode čija se potražnja povećava zbog situacije izazvane pandemijom.

U kompaniji dalje naglašavaju da za lekove koji se izdaju bez recepta, dijetetske suplemente i predmete opšte upotrebe "proizvođači imaju pravo da slobodno formiraju cene, kao i da proizvod nije jedini na tržištu Republike Srbije".

"Ukoliko govorimo o navedenim proizvodima, po određenom proizvodu postoji najmanje tri, a kod nekih čak i preko 10 konkurentnih proizvoda, tako da pacijenti i potrošači imaju izbor".

Isto kao što banke imaju izbor da daju moratorijum (pauza u otplati) na kredite građanima ili Poreska uprava odobri odlaganje plaćanje poreza zbog krize sa koronavirusom kako bi olakšali građanima. Tako na slobodnom tržištu svako ima svoj izbor.
MarketingNajnovije vesti