Ministarstvo prosvete
Srbija

Veće stipendije za doktorande i mlade istraživače

Izvor: 
RTV Pon, 11/05/2020 - 12:31

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Preliminarne rezultate 20. Javnog poziva za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uključivanje u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija, kao i Preliminarne rezultate 19. Javnog poziva za stipendiranje mladih istraživača – učenika završnih razreda srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama u 2019. godini.

Na 20. Javni poziv za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija, koji je objavljen 26.12.2019. godine, prijavilo se 218 kandidata. Na 19. Javni poziv za stipendiranje mladih istraživača učenika završnih razreda srednjih škola prijavilo se ukupno 5 kandidata. To su kandidati koji su osvojili jedno pod prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama znanja. U skladu sa uslovima javnih poziva i dostavljenom dokumentacijom sačinjene su preliminarne rang liste kandidata.

Na preliminarne rang liste kandidati imaju pravo prigovora u roku od 8 radnih dana zaključno sa 12.05.2020. uz obavezu prilaganja relevantne dokumentacije kojom dokazuju navode iz prigovora. Konačne liste kandidata kojima su odobrene stipendije objaviće se tokom maja, a svakom kandidatu biće dostavljeno obaveštenje elektronskim putem.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sektor nauka je u septembru 2019. povećalo neto iznos stipendija za stipendiste – doktorande, sa 46.000 na 50.000 dinara i stipendiste mlade istraživače – učenike, sa 27.000 dinara na 30.000 dinara. Ministarstvo dodatno sufinansira i materijalne troškove naučnoistraživačkim organizacijama (fakultetima i institutima) za angažovanje stipendista na istraživanjima koja se sprovode u njihovoj instituciji.

Do danas je po javnom pozivu za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija ukupno stipendirano 2.390 studenata.

"Od 2008. do 2017. godine, iznos stipendija se nije menjao i bio je 32.000 dinara za stipendiste – doktorande i 20.000 za stipendiste – mlade istraživače. Zahvaljujući povećanim izdvajanjima za nauku, Ministarstvo je od 2017. pronašlo načina da poveća stipendije u čak tri navrata", ističe državni sekretar prof. dr Vladimir Popović.

Ministarstvo će i dalje nastojati da podržava talentovane i vredne mlade istraživače i da podstiče njihovo uključivanje u naučnoistraživački rad, u cilju osposobljavanja i formiranja podmlatka naučnog kadra u Republici Srbiji.
MarketingNajnovije vesti