• Većina građana Francuske, Nemačke, Španije i Italije za ulazak Ukrajine u EU, ali ne i Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Većina građana četiri vodeće članice EU podržava ulazak Ukrajine u Uniju dok je, kada je reč o pristupanju Srbije, više onih koji su protiv nego onih koji su za.
     
    Novo istraživanje analitičke firme JuGov pokazalo je da u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji neto podršku (više za nego protiv) ulasku u EU uživaju Ukrajina, Crna Gora i Severna Makedonija.
     
    Za Ukrajinu je za 22 odsto više onih koji su za njeno članstvo u EU nego onih koji su protiv, za Crnu Goru ih je za gotovo osam procenta više a za Severnu Makedoniju za pet odsto.
    Istovremeno je za Srbiju u proseku 4,75 odsto više onih koji su protiv njenog članstva u EU nego onih koji to podržavaju.
     
    U slučaju Albanije protivnika pristupanja EU je za gotovo dva odsto više, a za Tursku čak 32 odsto.
     
    Pojedinačno gledano, jedino u Španiji je više onih koji su za članstvo Srbije u EU nego protivnika.
     
    Da Srbiji treba dozvoliti ulazak u EU smatra 23 odsto građana Francuske, 27 odsto Nemačke, 33 odsto Italije i 41 odsto Španije.
     
    Istovremeno 42 odsto ispitanika u Francuskoj, 41 odsto u Nemačkoj, 37 odsto u Italiji i 23 odsto u Španiji smatra da Srbiji ne treba dozvoliti ulazak u EU.
     
    Kada je reč o Ukrajini, nakon ruske invazije pre više od mesec dana predsednik te zemlje Volodimir Zelenski pozvao je EU da hitno primi Ukrajinu u članstvo. Iako je bilo mnogo izraza podrške za ubrazanje procesa, malo je verovatno da će se Ukrajina uskoro naći u EU.
     
    Uprkos tome, Ukrajina ima neto podršku za članstvo u EU a podrška je najveća u Španiji gde šest od deset ispitanika želi da je vidi u bloku a samo 14 odsto je protiv.
     
    Za članstvo Ukrajine u EU je i 46 odsto Nemaca, 45 odsto Italijana i 42 odsto Francuza dok je protiv po 30 odsto u svakoj zemlji.
     
    Navodi se i da se u odnosu na istraživanje iz 2018. beleži zaokret jer je tada samo 22 odsto Francuza i 30 odsto Nemaca mislilo da Ukrajina treba da uđe u EU dok je 47 odnosno 49 odsto bilo protiv.
     
    Norveška, Švajcarska i Island su jedine zemlje koje uživaju doslednu podršku za priključivanje EU u sve četiri zemlje u kojima je rađeno istraživanje.
     
    Istraživanje je obavljeno u martu a ispitano je po između 1.020 i 2.046 odraslih u svakoj zemlji. 

    Većina građana četiri vodeće članice EU podržava ulazak Ukrajine u Uniju dok je, kada je reč o pristupanju Srbije, više onih koji su protiv nego onih koji su za.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]