Novac
Srbija

Većina poslodavaca podržava povećanje minimalca, ali uz smanjenje opterećenja na zarade

Izvor: 
013info Pon, 09/08/2021 - 12:06


U susret pregovorima o minimalnoj ceni rada koji počinju sredinom avgusta, Unija poslodavaca Srbije realizovala je ankete na tu temu koja je pokazala da poslodavci u izrazito većem broju nego do sada smatraju da ima osnova za povećanje minimalne cene rade, saopštila je Unija.

Čak 63% odsto ispitanika, među kojima su mikro, mala, srednja i velika preduzeća, ocenilo je da je rast minimalne cene rada neophodan. Ovaj procenat predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na samo 15% poslodavaca, koliko je tokom najjače kovid krize u 2020. podržalo povećanje minimalca. To je povećanje i u odnosu na prethodne godine, kada je podršku povećanju dalo 43% (2018) i 46% (2019. godine), ističe se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

"Istovremeno preduzetnici upozoravaju da je za značajniji rast minimalne zarade neopodno ispuniti nekoliko uslova, a koji se tiču finansijskog rasterećenja privrede", dodaju u saopštenju.

Na vrhu liste ovih zahteva, sa čak 85% podrške, je umanjenje poreza i doprinosa na zarade. Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55% anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44% preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća, pokazala je anketa.

Na osnovu ankete među preduzećima, Unija poslodavaca Srbije formulisala je predloge, koji mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada.

Među njima su povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade, smanjenje poreza i doprinosa za sve zaposlene, smanjenje administrativnih procedura i troškova, kao i poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

"U skladu sa stavom poslodavaca iskazanim u ovoj anketi, Unija poslodavaca će pristupiti pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji počinju 15. avgusta, a sa obavezom da cena minimalca za iduću godinu bude utvrđena najkasnije do 15. septembra", zaključuje se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti