cv Foto: pxhere
Srbija

Veliki broj poslodavaca i dalje ne da povratnu informaciju o konkursu za posao

Izvor: 
Bizlife Pon, 16/12/2019 - 08:20

Čak 77 odsto kandidata koji su aplicirali za neki posao nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca, pokazuje istraživanje portala poslovi.infostud.com.
Kao i prethodnih godina, i tokom 2019. kandidati koji konkurišu za poslove su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama. Tom prilikom je ocenama od jedan do pet bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.
 
Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za raspisanu poziciju.
 
Od ukupnog broja anketiranih skoro 77 odsto kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca, i takav pristup su ocenili negativnom ocenom 1,95. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 65 odsto anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavilo na oglas poslodavca, a više od 70 procenata kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.
 
Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine više od 60 procenata ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini.
 
Tako je izostanak poratne informacije i ove godine i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije sa prosečnom ocenom 1,91.
 
U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju ocenom 3,96, a potom i za dobijene informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3,7. Brzina završetka procesa selekcije se našla na trećem mestu sa ocenom 3,6.MarketingNajnovije vesti