Foto: FCS promo
Srbija

Veliki uspeh srpskog filma: Ikićeva „Oaza” u Veneciji

Izvor: 
KomunikArt Pet, 24/07/2020 - 09:17U četvrtak, 23. jula 2020. godine, obelodanjeno je da će novi film Ivana Ikića imati svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, a u okviru prestižnih „Dana autora“ („Le Giornate degli Autori“). Kako je „Otac“ Srdana Golubovića u februaru prikazan u Berlinu, ovo je drugi srpski film koji će tokom 2020. godine imati svoju premijeru na jednom festivalu A kategorije. Oba ova filma podržao je Filmski centar Srbije.
 
Ivan Ikić je u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije ovim povodom rekao: „U takvom veoma konfuznom vremenu, koje se pred nama našlo, Venecija će biti prvi festival koji će se fizički održati pred publikom i koji treba svetsku kinematografiju da probudi iz kliničke smrti nastale usled pandemije. Kada sam saznao da će film biti uvršten u zvanični program Dani autora Venecijanskog filmskog festivala, osetio sam veliko rasterećenje, nakon svih ovih meseci strašne neizvesnosti, da li će film uopšte biti prikazan u bliskoj budućnosti. Na kraju, film je pronašao svoj put brže od svih mojih strepnji i nadanja.“

Priča Ikićevog filma „Oaza“ (ranije poznatog pod naslovom „Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu „Varvari“ iz 2014. godine), na nastanku „Oaze“ su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović... U filmu glume debitanti Valentino ZenuniTijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Povodom predstojećeg učešća našeg filma na ovom prestižnom festivalu, producent Milan Stojanović je rekao za sajt Filmskog centra Srbije: „Presrećni smo i počastvovani zbog činjenice da će Oaza biti prikazana u Danima autora u Veneciji. Oni su veoma rano pokazali interesovanje za film, samo par dana nakon što su ga pogledali. Inače, mislim da film treba prikazivati tamo gde ga najviše cene i gde će ga najbolje 'ugostiti', makar to nekad bio i festival slabijeg renomea. Ali kada se program kao Dani autora u Veneciji tako bori za neki film, onda to predstavlja zaista posebnu čast i zadovoljstvo. Naročito u godini u kojoj je većina festivala otkazana ili odložena, a jedna bioskopska projekcija predstavlja događaj meseca. Takođe, veoma smo zadovoljni što film tako brzo dolazi pred internacionalnu publiku, a već se radujemo i susretu sa domaćom u toku jeseni.“

„Oaza“ je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su Sense Production iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D’Antoine iz Pariza. Projekat su podržali Filmski centar SrbijeHolandski filmski fondSlovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond Eurimages.
MarketingNajnovije vesti