Foto: Pixabay
Srbija

Veterinarska inspekcija pojačala kontrolu ispravnosti mesa na manifestacijama

Izvor: 
Tanjug Čet, 14/09/2023 - 11:02Veterinarska inspekcija pojačala je nadzor i kontrolu ispravnosti mesa na svim manifestacijama, u okviru mera za suzbijanje afričke kuge svinja, izjavila je danas načelnica inspekcije Ljiljana Ivanjac.

Ivanjac je podsetila da se tokom jeseni tradicionalno održava niz manifestacija, sajmova i vašara, koje nadzire i kontroliše Veterinarska inspekcije i istakla da se će sada biti posvećena posebna pažnja usled aktuelne epidemiološke situacije AKS.

Ona je rekla za Tanjug da je AKS dijagnostifikovana u 15 oblasti Srbije, kao i da je obaveza Vetarinske inspekcije da pojača nadzor i kontrolu i na izložbama i sajmovima životinja.

Takođe, neophodno je da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja prijave manifestaciju, nakon čega im se daju jasne instrukcije.

Veterinarska inspekcija poručuje da će, kao i do sada, strogo kontrolisati meso koje se prodaje i biti prisutna na licu mesta svakodnevno,od prvog do poslednjeg dana.

"Bitno je da smo spremni da reagujemo u pojačanim akcijama, posebno sa nadzorom i kontrolom mesta u kome se održava manifestacija. Cilj Veterinarske inspekcije je da manifestacija bude pod stalnim nadzorom sve vreme", naglasila je ona.

Tradicionalni Šabački vašar je počeo danas u tom gradu, a Ivanjac je podsetila da se sutra održava "Kupusijada" u Mrčajevcima.

"Mi smo već izašli na teren i organozovali veterinarsku službu. Unapred radimo kontrole ugostiteljskih objekata i pečenjara. Kolege su i danas na terenu. Očekujem izveštaj", istakla je ona.

Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na celoj teritoriji zemlje uvelo kontrole transporta vozila koje prevoze žive životinje i hranu životinjskog porekla, a sve u svrhu pojačane kontrole zbog postojanja afričke kuge.

"Na potezu Mrčajevaca smo uz saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i saobraćajnom policijom postavili tri saobraćajna punkta. Preduzimamo sve mere da manifestacija u Mrčajevcima prođe tako da sva hrana koja bude izložena bude kontrolisana i proverenog porekla", rekla je Ivanjac.

Rekla je da se ove jeseni očekuje vašar u Šapcu, u Smederevskoj Palanci, kao i da će na severu Vojvodine biti brojne manifestacije sa pripremom hrane u kotlićima.

"Na teritoriji cele zemlje, za sve manifestacije Veterinarska inspekcija ima kalendar i već se znaju imena ljudi koji će biti na tim manifestacijama. Svi izlagači hrane životinjskog porekla moraju preko organizatora da unapred prijave učešće šefovima veterinarskih inspecija u okruzima gde je manifestacija", rekla je Ivanjac.

Pored pojačane kontrole prodaje mesa na manifestacijama, Veterinarska inspekcija, kako kažu, mesecima unazad kontroliše i pečenjare i objekte za promet hrane.

U poslednjoj vanrednoj kontroli u Mrčajevcima uništen je 41 kilogram menih prerađevina, jer objekti nisu imali dokaze o poreklu hrane.

Na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja je zaključeno je da će biti nastavljena pojačana kontrola prometa, a da će na svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju epizootiološke situacije, nadležni organi posvetiti posebnu pažnju.
MarketingNajnovije vesti