• Video nadzor na stadionima „kreće u lov“ – na izgrednike ili skandiranje Vučiću?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na sastanku ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i direktora takmičenja „Superlige“ Aleksandra Pivića dogovoreno je da se postojeći sistem video nadzora na stadionima upotrebi kako bi se utvrdilo ko čini izgrede, a povod za to je, kako se navodi, nedavni prekid utakmice u Novom Pazaru. Deo javnosti ipak sumnja da se zapravo radi o poruci – posmatramo vas, upućenoj onima koji skandiraju predsedniku, piše N1.

    Ministarstvo unutrašnjih poslova i Fudbalski savez Srbije trebalo bi uskoro da zaigraju zajedno. Nakon nedavnog sastanka ministra unutrašnjih poslova i direkotra „Superlige“, odlučeno je da se kamere na stadionima iskoriste za identifikaciju i sankcionisanje izgrednika.

    „Nema kolektivne odgovornosti, od sada ćemo precizno izdvajati pojedince i nećemo dozvoliti da se sakrivaju iza klubova ili navijačkih grupa. Svako odgovara za svoje postupke“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandra Vulin.

    Pravila moraju da budu jednaka za sve i ne mogu jedne pesme i uvrede da budu razlog za prekid utakmica, a druge da se ignorišu, poručuje ministar i aludira na nacionalističke ispade u Novom Pazaru.

    Interesantno je da ova inicijativa dolazi nakon što se u poslednje vreme na tribinama ponovo intenziviralo pogrdno skandiranje protiv predsednika Aleksandra Vučića, kao na stadionu Partizana krajem jula.

    Tada je, kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, grupa huligana preskočila ograde kako bi se obračunala sa onima koji uzvikuju protiv Vučića, a policija ih u tome nije sprečila.

    Urednik „NewsMax Adria“ Slobodan Gerogiev pozdravlja ideju da se uz pomoć kamera hvataju izgrednici, ali podseća da je Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama ove godine „proslavio punoletstvo“ bez skoro ikakvih rezultata, jer, kako ocenjuje, nema želje nadležnih da se nešto promeni.

    „Ne radi ova vlast na smirivanju, nego radi na tome da ona uspostavi kontrolu. Dakle, misle da tamo nemaju kontrolu i sada je ovo način, kao sada ćemo mi da kontrolišemo, stavićemo kamere, pa ćemo valjda da objavljujemo u tabloidima, kao, evo videli smo Mladena, on je vikao te skaredne stvari o predsedniku Srbije ili ne znam šta i mislim da će to poslužiti tome“, rekao je Georgiev.

    Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica smatra da je ovo zapravo školski primer mešanja politike i sporta.

    „Ovo je samo jedan pokušaj da se pošalje jedna poruka javnosti, da se zastraše, kako ova vladajuća koalicija ne bi trpela političke pritiske. Apsolutno nemam nikakvog poverenja u ovaj sistem i čitava pravna procedura biće sprovedena samo protiv lica koja su javno protiv ovog sistema“, dodaje Poledica.

    Da nadležni žele da zaista preduzmu nešto, mogli su to da urade na utakmici Crvene zvezde, kada je na nacionalnoj osnovi vređan igrač Milana Zlatan Ibrahimović, smatra Poledica.

    „Oni to nisu tada uradili zato što su to činili ljudi koji su bliski vladajućoj stranci, iako se zna ko su te osobe“, kaže Poledica.

    Predsednik sindikata napominje – ovakav upliv politike u sport je strogo zabranjen propisima FIFA i UEFA. Ne očekuje odmah njihove reakcije, ali, ako ih bude, biće prvo u vidu opomene, a moguće su i sankcije koje bi bile pogubne za domaći fudbal.

     

    Na sastanku ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i direktora takmičenja „Superlige“ Aleksandra Pivića dogovoreno je da se postojeći sistem video nadzora na stadionima upotrebi kako bi se utvrdilo ko čini izgrede, a povod za to je, kako se navodi, nedavni prekid utakmice u Novom Pazaru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]