• VIDEO Protest DJB kod Skupštine, najavili da će pokušati da spreče održavanje sednice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Stotinak građana okupilo se ispred Doma Narodne skupštine Srbije na protestu na koji je pozvao pokret Dosta je bilo (DJB), nezadovoljan rezultatima nedavno održanih lokalnih i parlamentarnih izbora.

    Saobraćaj je zato na potezu od zgrade pošte Srbije do Trga Nikole Pašića bio zatvoren od 20 časova.

    Lider DJB Saša Radulović je okupljenima rekao da cilj protesta nije nasilno obaranje vlasti, već da zahtevaju poništavanje rezultata poslednjih i održavanje novih izbora.

    On je kazao da su se okupili zato što je „vlast falsifikovala poslednje izbore“, a da je ujedno i sakupljala potpise za prijavljivanje svih lista koje su učestvovale u izbornom procesu.

    „Rezultat toga je da je vlast dobila kontrolore od svih (ostalih) biračkih lista. Da nismo kontrolisali izbore na oko četvrtine biračkih mesta, sve ostale satelit-liste bi progurali u Skupštinu“, rekao je Radulović.

    On je rekao i da je Republička izborna komisija odbila prigovore tog pokreta da su zapisnici bili falsifikovani, nakon čega je „počelo pravno nasilje“, zbog kog su se obratili i Evropskom sudu za ljudska prava.

    „Treba napomenuti da to nije telo Evropske unije, već Saveta Evrope. Srbija je deo Evrope… Mi ćemo nastaviti pravnu borbu“, dodao je lider DJB-a.

    Radulović je ocenio i da EU podržava vlast predvodjenu Srpskom naprednom strankom (SNS), od koje očekuje da zvanični Beograd prizna nezavisnost Kosova.

    „I glasači SNS-a su patriote koje vole svoju zemlju i ne veruju da će vlast izdati Kosovo i Srbiju. Oni kad okrenu ledja vlasti, ona će pasti. Svaka vlast se menja na izborima, što ne znači da ne treba da protestujemo nakon izbora. Umesto da se guramo u bojkot, treba da učestvujemo na izborima. Kontrola (izbora) je moguća, treba da zaštitimo demokratiju i institucije sistema“, rekao je Radulović.

    Radulović je kazao da će novi parlamentarni sastav nazivati „falsifikovanom Skupštinom“, a najavio je da će u ponedeljak ujutro, u zavisnosti od broja okupljenih, pokušati da spreče održavanje konstitutivne sednice.

    „Ne želimo nasilje… Ako ništa, poslaćemo poruku novim poslanicima. Ako nas bude velik broj neće moći ni da udju, pa će morati kao lopovi nekud da se provlače“, dodao je Radulović.

    DJB je prethodno najavio da je večerašnji skup samo „uvod“ u blokadu konstitutivne sednice Skupštine Srbije, koja je zakazana za ponedeljak.

    Desetine okupljenih su najavili da će protest nastaviti i tokom noći.

    Na protestu su okupljeni nosili transparente sa natpisima „Obaranje falsifikovanih izbora“, „Oboreni izbori – oborena vlast“ i desničarske zastave.

    Medju okupljinama je bilo i više demonstranata-desničara, koji su skoro svakodnevno organizovali proteste ispred zgrade parlamenta pre i nakon poslednjih izbora.

    Na protest koji je zakazan za ponedeljak u 9 časova ujutro putem društvenih mreža pozvao je bivši narodni poslanik Srdjan Nogo, koji je pozvao gradjane da na skup dodju sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama.

     

    Stotinak građana okupilo se ispred Doma Narodne skupštine Srbije na protestu na koji je pozvao pokret Dosta je bilo (DJB), nezadovoljan rezultatima nedavno održanih lokalnih i parlamentarnih izbora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija