Raketni sistem Foto: Ministarstvo odbrane
Srbija

VIDEO: Vojska Srbije testirala raketni sistem "Oganj"

Izvor: 
Ministarstvo odbrane/021 Čet, 03/09/2020 - 10:57

Modularni višecevni raketni sistem LRSVM M18 Oganj testiran je u sredu, 2. septembra na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima.
 
Lansirana je vođena raketa Alas sa IC glavom za samonavođenje, a radi provere karakteristika zemaljske stanice za vođenje raketa, integracije kontejnera i pripadajuće elektronike na oruđe.
 
"Raketa ima vrlo savremenu aerodinamičku konfiguraciju, kombinovanu pogonsku grupu (čvrsti startni motor i turbo mlazni marševski motor), savremeni koncept vođenja otporan na ometanje (inercijalna navigacija u početnoj i srednjoj fazi leta, termovizijska glava za završno samonavođenje povezana sa zemaljskom stanicom optičkim kablom i radio-linkom) do maksimalnog dometa od 25 kilometara i namenjena je za uništavanje oklopnih, kao i stacionarnih utvrđenih ciljeva", navodi Ministarstvo odbrane.
 
Gađanje raketom Alas izvršeno je na stacionarni cilj na daljini 10,5 kilometara. 
 
Test je jedan iz serije potrebnog broja lansiranja i izveden je kao nastavak prethodnih ispitivanja sa inertnim i raketama sa programiranom putanjom ovog tipa. 
 
Modularni Oganj se nalazi u završnoj fazi internih ispitivanja, a nakon toga će biti uveden u naoružanje Vojske Srbije. 
 
Radi se o visoko automatizovanom artiljerijskom oruđu, koje osim unapređenja postignutih kod prethodne verzije, ima i nove borbene mogućnosti i značajno će unaprediti sposobnosti raketne artiljerije. Može da gađa svim vrstama postojećih nevođenih raketnih projektila kojima raspolaže Vojska Srbije, uključujući i projektile dometa 40 kilometara koji su već razvijeni, raketne projektile dometa 50 kilometara koji su u razvoju, kao i rakete sa korekcijom putanje i vođene rakete.
 
Raketa Alas nije ni finalna koja će biti lansirana iz ovog sistema. U Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete Košava-1 i Košava-2 kojima će se domet raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište jako utvrđene ciljeve, taktičkog i operativnog značaja.
 MarketingNajnovije vesti