Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Virus korona ušao u studentske domove u Beogradu

Izvor: 
Nova.rs/Prva Pon, 08/06/2020 - 14:42

Virus korona je ušao u studentske domove u Beogradu, potvrđeno je za Nova.rs u Studentskoj poliklinici.
Epidemiolog te klinike Mila Paunić kaže da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom.
 
"Izolaciju obolelih studenata i kontakata, rešili smo ad hoc, uz pomoć ustanove Studentski centar, koja je pronašla prostor za izolaciju. Veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, koji su u izolaciji", kaže za Nova.rs dr Paunić.
 
"Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi", naglašava dr Paunić.
 
Da se virus pojavio u studentskim domovima rekao je i dr Predrag Kon za TV Prva. Kon je kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa. Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.
 
"Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje", pojasnio je Kon.
 
Kon je kazao da je situacija sa studentima i domovima za stare pokazala da je virus živ i prenosiv. MarketingNajnovije vesti