Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Virus nije uzok smrti preminulog Šapčanina

Izvor: 
Danas Ned, 29/03/2020 - 11:25

Povodom smrtnog slučaja koji se pre tri dana dogodio u Šapcu, a koji je doveden u vezu sa korona virusom,  oglasila se epidemiolog Zavoda za javno zdravlje prim, dr Dragana Radojičić. Prema njenim rečima, rezultati su pokazali da je preminuli bio zaražen korona virusom, ali zbog niza drugih bolesti od kojih je bolovao, virus se ne može smatrati uzrokom smrti, objavio je Danas.

– U Šapcu je potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Pacijent je u svojoj sluzokoži imao virus Covid 19. Osoba je, nažalost, preminula, ali se sve to toliko brzo desilo da je izolacija potvrđena posle smrtnog ishoda, a pacijent je imao samo dva dana blaže tegobe.

Imao je jako veliki broj bolesti o kojima nije vodio računa: dijabet, gojaznost, hipertenzija, astma. Tako da ovo ne podvodimo pod slučaj da je osoba izgubila život zbog Covid 19.

Epidemiološkim istraživanjem utvrđujemo ko treba da bude u izolaciji. Dosadašnja iskustva kažu da je osoba infektivna dva dana pre nego što se pojave prvi simptomi. 

S obzirom da su se prvi simptomi pojavili 23. marta mi smo uzeli kontakte od 20. marta i od tog moneta vršimo samoizolaciju u trajanju od 14 danas. To podrazumeva da je sa nekim bio u bliskom kontaku duže od 15 minuta, u zatvorenom prostoru, a ne neko ko je prošao pored njega – rekla je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje prim. dr Dragana Radojičić.

Svi ostali uzorci koje je Zavod za javno zdravlje Šabac poslao na testiranje su negativni.

 
MarketingNajnovije vesti