• Više od 30 odsto mladih ne smatra da tokom vaspitanja nikada ne treba udariti dete

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstavnik omladinske organizacije UNICEF-a u Srbiji Mihajlo Mitić izjavio je danas da je anketa u kojoj je 1.026 mladih dalo svoj stav o korišćenju nasilja u porodici kao načina vaspitanja, pokazala poražavajuće rezultate – više od 30 odsto ispitanika ne smatra da je tačna tvrdnja da tokom vaspitanja nikada ne bi trebalo udariti dete.

    Mitić je na onlajn predstavljanju rezultata istraživanja „Primene vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji“ rekao da 32 odsto ispitanika medju mladima „nije reklo da“ na pitanje u anketi: Da li smatraš da nikada ne bi trebalo udariti dete?

    „Na pitanje: Da li se slažes da ako je dete dovoljno zrelo da se protivi roditelju, onda je dovoljno zrelo da dobije batine, 41 odsto mladih je odgovorilo sa – nisam siguran, uglavnom se slažem ili potpuno se slažem“, rekao je Mitić i dodao da smatra da su takvi stavovi kod mladih ljudi u Srbiji formirani pod uticajem sredine u kojoj žive.

    On je rekao da se u isto vreme 83 odsto mladih izjasnilo da roditelji, odnosno staratelji, treba da uče o vaspitavanju dece.

    Rukovodilac ovog istraživanja Milica Pejovic Milovančević je rekla da podaci istraživanja ipak pokazuju, iz godine u godinu, smanjenje procenta onih koji smatraju da u vaspitanju dece mogu da se koriste nasilne metode.

    Ona je navela da je, prema podacima iz 2010. godine, 67 odsto roditelja smatralo da je primena nasilnih metoda pri vaspitanju dece normalna stvar, dok poslednji podaci pokazuju da 45 roditelja koristi bilo koji od nasilnih metoda u vaspitavanju svje dece.

    „U 2019. godini imamo deset posto roditelja koji i dalje veruje da je fizičko kažnjavanje neophodno za uspešno podizanje dece“, kazala je Pejovic Milovančević i dodala da je dokazano da je „nasilno disciplinovanje praksa koja je štetna za decu“.

    Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Dejana Konstantinova je rekla da je „nasilje univerzalna pojava koja može da se manifestuje u bilo kojoj porodici bez obzira na njen status, i prisutno je u svim zemljama od najbogatijih do najsiromašnijih“.

    Ona je rekla da se pri vaspitanju dece većina roditelja oslanja na roditljski instinkt ili iskustva iz detinjstva, ali da je očevima i majkama potrebna podrška za korišćenje pozitivnih roditeljskih veština kako bi se izbeglo nasilje prema deci.

    „Nasilne metode psihičkog disciplinovanja, pretnje i zastrašivanja imaju niz negativnih kognitivnih uticaja. Deca u ranom uzrastu lako usvajaju modele komunikacije i rešavanja sukoba i ti modeli ostaju sa njima tokm života. Upravo tako se prenose obrasci nasilnog ponasanja medju generacijama“, kazala je Konstantinova.

    Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da će rezultati danas predstavljenog istraživanja dati „jasniju sliku i korisne preporuke u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti“, kao i da će istovremeno biti „značajan oslonac u zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja ali i podrška roditeljima koja će imati za rezultat unapredjenje načina vaspitavanja“.

    Predstavnik omladinske organizacije UNICEF-a u Srbiji Mihajlo Mitić izjavio je danas da je anketa u kojoj je 1.026 mladih dalo svoj stav o korišćenju nasilja u porodici kao načina vaspitanja, pokazala poražavajuće rezultate – više od 30 odsto ispitanika ne smatra da je tačna tvrdnja da tokom vaspitanja nikada ne bi trebalo udariti dete.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]