Vršački breg požar Foto: MUP Srbije
Srbija

Više od 3.000 požara od jula do danas: Opasno paljenje trave, punjači za telefon, ringle, klima uređaji

Izvor: 
Tanjug Uto, 09/08/2022 - 11:16Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je da je od 1. jula zabeleženo 3.797 požara na otvorenom, da ih trenutno nema, ali da su oni 24 sata u pripravnosti.

Čaušić je za RTS rekao da požare lokalizuju za 24 sata, u čemu im pomaže pet helikoptera sa vedrima.

Od početka godine u Srbiji je zabeleženo ukupno 18.335 požara, a 70 osoba je stradalo, uglavnom u požarima u stambenim objektima, pokazuje evidencija MUP-a.

Od 1. januara u Srbiji je izbilo 12.129 požara na otvorenom, a svi su stavljeni pod kontrolu za samo 24 sata. Osam osoba je u tom periodu stradalo, a 48 je spaseno direktno iz požara.

Čaušić je precizirao da su od 1. jula imali 5.717 intervencija, od kojih su požari na otvorenom bili u 3.797 slucajeva. Stradalih nije bilo.

"U ovom momentu nemamo nijedan aktivan požar, imali smo proteklih dana značajnije, u Novom Pazaru, Preševu, Bukovcu kod Novog Sada i u Vršcu. Svi su likvidirani ili lokalizovani", naveo je Čaušić.

Iako ima na odredenim mestima panjeva koji gore, vatra u takvim slučajevima ne može da se proširi i oni ce se sami ugasiti, dodaje Čaušić.

Istice da su u Sektoru za vanredne situacije na oprezu 24 sata kada su ovako visoke temperature, jer suša povećava rizik od izbijanja požara na otvorenom. Dodaje da je ljudski faktor u najvecem broju slučajeva uzrok.

Ukazuje na opasnost do koje može da dovede bacanje opušaka, paljenje strnjike, roštiljanje, ali i neiskljućivanje ringli, klima-uredaja i punjača kada nismo kod kuće.

MUP ima pet helikoptera sa vedrima, a u narednim mesecima stižu i pojacanja, najavio je Čaušić.

"Naši eksperti na terenu procenjuju da li je svrsishodno i moguće koristiti helikopter, zatim se konsultujemo sa kolegama iz helikopterske koji vrše izviđanje sa pilotskog stanovišta i ministar unutrašnjih poslova onda odobrava slanje helikoptera", pojašnjava Čaušić.

On je rekao da su helikopteri iz Srbije bili angažovani na gašenju požara u Trebinju i u Sloveniji.

"Obavili smo fantastican posao u Sloveniji, najviše vode smo izbacili od svih timova za spasavanje... Srbija je uvek spremna da pomogne i helikopterima i vatrogascima. Ne samo da je humano pomoći, već je to i veliki prestiž. Srećan sam što imamo kapacitet, znanje, obučene ljude koji na najbolji način predstavljaju našu zemlju", zakljucio je Čaušić.

 
MarketingNajnovije vesti