Novac
Srbija

VKS i zvanično „srušio“ tetkice – objavljeno „uputstvo“ za niže sudove

Izvor: 
N1 Pet, 08/07/2022 - 17:29Ko prima minimalac iz državne kase, u koeficijentu plate ima uračunat i topli obrok i regres za godišnji odmor.

Ovo je suština zaključka koji je danas objavio Vrhovni kasacioni sud. To znači da će nižestepeni sudovi morati da se, prilikom odlučivanja, ubuduće rukovode ovim zaključkom. A to, opet, znači da svi zaposleni na minimalcu u školama - tetkice, domari, pomoćno osoblje, ali i zdravstvenim ustanovama, predškolskim ustanovama, domovima kulture, pozorištima, ustanovama socijalne zaštite... tojest svi oni koji rade u javnim službama za minimalnu zaradu - nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa, piše N1. Smatra se da im je on - već u plati.

 

„Zaposleni kojima se plate isplaćuju u visini vrednosti minimalne zarade u javnim službama, kao korisnicima budžetskih sredstava, ostvaruju pravo na naknadu troškova ishrane u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora po osnovu rada, primenom koeficijenta za obračun i isplatu plata u kojem je sadržan dodatak na ime tih naknada i sastavni je deo koeficijenta za svakog zaposlenog“, glasi upravo objavljeni Zaključak Vrhovnog kasacionog suda o naknadi troškova za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora u javnim službama.

Advokat Ivan Ječmenica za portal N1 objašnjava šta ovaj zaključak znači u praksi – da zaposleni na minimalcu nemaju pravo na isplatu potraživanja za topli obrok i regres.

„U praksi, ovo znaci da ce svi nižestepeni sudovi (osnovni i apelacioni) presuđivati protiv zaposlenih na minimalcu tako sto će odbijati tužbene zahteve za topli obrok i regres. Dalje, nižestepeni sudovi ce obavezivati naše najsiromašnije  sugrađane, tuzioce na minimalcu, da državi plaćaju sudske troškove koji će biti oko 1.000 evra“, naveo je Ječmenica.

I stručnjaci za radno pravo, i sindikati ukazivali su da je minimalna zarada socijalna kategorija, i da po Zakonu o radu predstavlja minimalnu naknadu za rad i standardni učinak za vreme provedeno na radu, te da ne može da uključuje nikakve naknade.

„Tu nema reči ni o čemu drugom. Čak se izričito Zakonom o radu kaže da se sve ostalo što čini uvećanu zaradu dodatno isplaćuje, a naravno da regres i topli obrok spadaju u druga, ostala primanja. Tako radnici koji primaju minimalac, naknadu za topli obrok i regres moraju posebno da prime“, objasnio je nedavno za portal N1 Mario Reljanović, sa Instituta za uporedno pravo.
MarketingNajnovije vesti