• Vlada dala još 2,5 miliona evra za pomoć SPC

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije je donela odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji blizu 2,5 miliona evra kao “finansijsku pomoć” za Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno tri pravoslavne eparhije u Kragujevcu, Nišu i Bosanskom Petrovcu. Sudeći po rešenjima objavljenim u Službenom glasniku, bar deo tog novca bio je namenjen sprečavanju i ublažavanju poslednica kovida 19, piše Nova.rs.

    Godinama unazad Vlada Srbije u milionskim iznosima pomaže SPC, što redovnim davanjima, što vanredno, kroz izdvajanje novca iz tekuće budžetske rezerve. Ovog puta, na sednici održanoj 27. maja, odlučila je da Crkvi uplati 289,3 miliona dinara ili 2,46 miliona evra iz budžetske rezerve.

    Reč je o ukupnoj sumi, koja je izdvojena za tri pravoslavne eparhije. Na ovaj način Pravoslavna eparhija Šumadijska u Kragujevcu dobila je iz državnog budžeta 88,6 miliona dinara, Pravoslavna eparhija Niška 141,6 miliona dinara, dok je Pravoslavnoj eparhiji Bihaćko-Petrovačkoj uplaćeno 59,1 million dinara.

    Ono što, međutim, dodatno upada u oči što su ti milionski iznosi izdvojeni sa razdele koja je, između ostalog, namenjena prevenciji i ublažavanju posledica nastalih usled bolesti kovida 19.

    U obrazloženju je navedeno da se taj novac uplaćuje u vidu donacije kao “finansijska pomoć”, što je samo jedno od opravdanja za pomoć Crkvi. Vlada Srbije do sada je uplaćivala sredstva SPC uz različita opravdanja – radi pomoći za izgradnju ili obnovu manastira, za uređenje platoa, zbog “teške situacije” i slično.

    Koliko su veliki iznosi koje dobija Srpska pravoslavna crkva, posvedočio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je krajem 2020. izjavio da je samo u poslednje tri i po godine država za izgradnju Hrama Svetog Save izdvojila najmanje 43 miliona evra.

    Tako je početkom jula prošle godine Vlada prvo donela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra za radove na Hrama, da bi potom nedelju dana kasnije za iste namene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona evra.

    Odluka o možda i najvećoj donaciji Crkvi doneta je u aprilu kada je za završetak izgradnje Hrama uplatila oko 14,5 miliona evra, dok je u martu 2019. izdvojeno 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

    Međutim, to je samo deo novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu.

     

    Za hramove u Švedskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH…

    Kako je preneo Insajder, početkom maja iste godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara, a radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

    U istom mesecu na sednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 evra pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

    Vlada je velikodušne donacije SPC-u uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog „teške situacije“ iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra.

    Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

     

    Tako je na primer, Vlada u julu 2019. odborila donaciju SPC od 59,1 milion dinara ili oko 500.000 evra i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

     

     

    Vlada Srbije je donela odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji blizu 2,5 miliona evra kao “finansijsku pomoć” za Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno tri pravoslavne eparhije u Kragujevcu, Nišu i Bosanskom Petrovcu. Sudeći po rešenjima objavljenim u Službenom glasniku, bar deo tog novca bio je namenjen sprečavanju i ublažavanju poslednica kovida 19

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija