Foto: Alex Proimos/wikimedia
Srbija

Vlada dala saglasnost da se zaposli 305 zdravstvenih radnika

Izvor: 
RTS Pet, 12/06/2020 - 14:10

Vlada Srbije dala je saglasnost Ministarstvu zdravlja da se u zdravstvenim ustanovama zaposli 200 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola i 105 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta.

Vlada Srbije je saopštila da ovom merom podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i zalaganjem postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine, u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite. Angažovanjem najboljih zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, odnosno najuspešnijih učenika srednjih medicinskih škola svih profila, biće poboljšan nivo zdravstvene zaštite, kao i starosne strukture zaposlenih, saopštila je Vlada.

Smatraju da se tako podstiče pozitivna selekcija kadrova u zdravstvenom sistemu i pruža mogućnost mladim lekarima i srednjem stručnom kadru da svoju profesionalnu karijeru zasnivaju i grade u Srbiji.

Usvojene i druge odluke 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Godišnji program monitoringa statusa voda za 2020. godinu i Program mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2020. godinu.

Prvim programom obezbeđuje se organizovano i efikasno ispitivanje i praćenje kvaliteta i kvantiteta voda na teritoriji Republike Srbije, kako bi se na sveobuhvatan način ustanovio pregled statusa voda koji obuhvata površinske i podzemne. Kako bi se unapredila stočarska proizvodnja i genetski kvalitet u ovoj oblasti, obezbeđena su sredstva u iznosu od 150.000.000 dinara za realizaciju Programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2020. godinu.

Na sednici je usvojeno Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, koja će biti usmerena u humanitarne ili neke druge javne svrhe.

Vlada je na današnjoj sednici proglasila zaštitu Strogog rezervata prirode "Kalinić", koji se prostire u Levaču, u Centralnoj Srbiji. Rezervat "Kalinić" spada u jedinstvena zaštićena područja ovog tipa, a njegov zaštićeni status obezbediće očuvanje postojećeg ekosistema i nastavak važnih naučnih istraživanja na ovom području.
MarketingNajnovije vesti