• Vlada donela uredbu za finansijsku podršku proizvođačima suncokreta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda.

     

    Uredba je, kako je saopšteno, doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije, uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju.
     

    Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva.

     
    Vlada je donela i Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovladjujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.
     
    „U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvodjačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru“, navedeno je u saopštenju.
     
    Na sednici je doneta i odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.
     
    Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i gradjane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nestašice te robe na domaćem tržištu, navedeno je u saopštenju.
     
     
     

    Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]