kompjuter pixabay
Srbija

Vlada postigla dogovor sa frilenserima

Izvor: 
N1/B92 Sre, 21/04/2021 - 19:28

Vlada Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera, saopšteno je.

Nezadovoljni radnici na internetu, okupili su se ranije danas na platou ispred zgrade parlamenta.

Nekoliko njih vezalo je ruke crvenom trakom, na kojoj je pisalo: „Poreska uprava“, a ostali su držali transparente „Prvo zakon, onda porez“.


MarketingNajnovije vesti