Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

VLADA SRBIJE: Oštrije mere u sredinama u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija

Izvor: 
Beta Sre, 01/07/2020 - 19:32

Vlada Srbije je na današnjoj sednici propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, saopšteno je u Beogradu.

Da bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze, Vlada Srbije je odlučila da se u tim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje više od pet lica na javnom mestu i napolju i unutra, ako nije moguće obezbediti distancu medju njima od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Neće biti moguće ni organizovanje svečanosti i sportskih i zabavnih manifestacija.

Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata na od 07.00 do 20.00 časova, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.\

U predškolskim i obrazovnim ustanovama neophodna je 2puna primena svih preventivnih mera".

U obrazovnim ustanovama biće odloženo okupljanje, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite: fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica.

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, "spa i velnes centara" za sada nije moguće, ali će uz sprovodjenje mera zaštite maske i rukavice, i dalje raditi kozmetički i frizerski i saloni lepote, "fitnes centri" i teretane.

Pored toga Vlada je zbog prošlonedeljnih poplava u Srbiji odlučila da sa 200 miliona dinara pomogne gradjanima čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni. Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ta sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima, piše u saopštenju.

Doneta je i odluka da se Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI)  "kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest KOVID-19", uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, piše u saopštenju.

U vezi s tim se kaže da je "Vlada odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Кovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti".

 
MarketingNajnovije vesti