• VLADA SRBIJE: Oštrije mere u sredinama u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije je na današnjoj sednici propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, saopšteno je u Beogradu.

    Da bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze, Vlada Srbije je odlučila da se u tim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje više od pet lica na javnom mestu i napolju i unutra, ako nije moguće obezbediti distancu medju njima od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

    Neće biti moguće ni organizovanje svečanosti i sportskih i zabavnih manifestacija.

    Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata na od 07.00 do 20.00 časova, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

    U predškolskim i obrazovnim ustanovama neophodna je 2puna primena svih preventivnih mera“.

    U obrazovnim ustanovama biće odloženo okupljanje, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite: fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica.

    Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, „spa i velnes centara“ za sada nije moguće, ali će uz sprovodjenje mera zaštite maske i rukavice, i dalje raditi kozmetički i frizerski i saloni lepote, „fitnes centri“ i teretane.

    Pored toga Vlada je zbog prošlonedeljnih poplava u Srbiji odlučila da sa 200 miliona dinara pomogne gradjanima čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni. Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ta sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima, piše u saopštenju.

    Doneta je i odluka da se Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI)  „kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest KOVID-19“, uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, piše u saopštenju.

    U vezi s tim se kaže da je „Vlada odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Кovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti“.

     

    Vlada Srbije je na današnjoj sednici propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, saopšteno je u Beogradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]