Vlada Srbije
Srbija

VLADA USVOJILA NOVE MERE: Za vikend sve radi do 20 sati, uz povećanu kontrolu

Izvor: 
RTS Pet, 25/12/2020 - 20:01

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o sprečavanju i suzbijanju zarazne bolesti kovid-19, koja se odnosi na predstojeći vikend 26. i 27. decembar.

 

Novom odlukom Vlade omogućen je rad do 20 sati trgovinskim i ugostiteljskim objektima, uz povećanu kontrolu poštovanja epidemioloških mera.
 
Ova mera se odnosi i na uslužne delatnosti – frizere, salone lepote, teretane. 
 
Novim merama obuhvaćeni su zatvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost trgovine na malo, a čija je površina veća od 300 kvadratnih metara.
 
U tom prostoru maksimalan broj posetilaca ograničava se na jednog posetioca na devet kvadratnih metara.
 
Redari će biti u obavezi da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera u objektima - nošenje maski, držanje fizičke distance i broj dozvoljenih posetilaca.
 
Na terenu će biti angažovan povećan broj sanitarnih inspektora, koji će kontrolisati poštovanje mera u objektima i hotelima, naročito na Kopaoniku i Zlatiboru.
 
Mere koje su već na snazi
 
Podsetimo, prema ranijoj odluci Vlade, objekti i ustanove iz oblasti kulture, mogu da rade svakog dana do 21 čas.
 
U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.
 
Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.
 
Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.
 
Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.
 MarketingNajnovije vesti