• Vlada usvojila set izbornih zakona

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set izbornih zakona koji bi, kako je ranije dogovoreno na međustranačkom dijalogu, trebalo da budu usvojeni i primenjeni pre izbora 3. aprila ove godine.

    Vlada je usvojila predloge Zakona o izboru predsednika Republike, Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima koji, kako je navedeno u saopštenju, imaju za cilj unapređenje uslova za sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.

    „Predlozima zakona se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave i zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji“, saopštila je Vlada.
     
    Dodaje se da novi zakoni donose „značajne novine u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora“.
     
    Predložena rešenja nastala su, s jedne strane, kao rezultat paralelnih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, a primenjene su preporuke Кancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) o praćenju izbornih postupaka u Srbiji, dodaje se u saopštenju.
     
    Vlada je usvojila i predlog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti kojim se, kako su naveli, „obezbeđuje transparentno praćenje troškova tokom i po završetku izbornog procesa“.
     
    Predloženim rešenjem uvodi se obaveza direktora Poreske uprave da u godišnji ili vanredni plan poreske kontrole obavezno uvrsti finansijere političkih stranaka, a novina je i da se politički subjekti mogu zaduživati isključivo kod banaka i drugih finansijskih organizacija kojima je to osnovna delatnost.
     
    „Na taj način politički subjekti se obavezuju da se zadužuju isključivo pod redovnim i zakonom propisanim uslovima i tako se sprečava mogućnost zaduživanja kod fizičkih i pravnih lica, koja bi davanjem pozajmice mogla da ostvare uticaj na političke subjekte, a utvrđena je i maksimalna visina kredita i zajma do koje se svi politički subjekti mogu zaduživati“, saopšteno je iz Vlade.
     
    Kako je istaknuto, norma koja osigurava transparentnije praćenje troškova izborne kampanje je da se politički subjekti obavežu da u toku izborne kampanje Agenciji podnose preliminarne izveštaje o troškovima kao i konačni izveštaj o troškovima izborne kampanje.
     
    U saopštenju je navedeno da su usvojene i dopune Zakona o vanparničnom postupku, koje se odnose na izborno pravo osoba delimično lišenih poslovne sposobosti, koje će ubuduće moći da biraju narodne poslanike i da budu birane za narodnog poslanika ako sud nije utvrdio nesposobnost vršenja izbornog prava.
     
    Na današnjoj sednici usvojen je predlog izmena Zakona o sprečavanju korupcije koji je nastao kao rezultat Međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije i odnosi se na obaveze koje javni funkcioneri imaju kada je reč o članstvu i funkcijama u političkom subjektu i sprečavanju korupcije.
     

    Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set izbornih zakona koji bi, kako je ranije dogovoreno na međustranačkom dijalogu, trebalo da budu usvojeni i primenjeni pre izbora 3. aprila ove godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija