Novac Foto: PickPik
Srbija

Vlast se hvali rezultatima, opozicija tvrdi - svako dete se rodi sa 5.000 € duga

Izvor: 
N1 Sub, 17/10/2020 - 09:54Iako je Evropska komisija u svom izveštaju pohvalila ekonomsku situaciju u Srbiji, opozicija upozorava na ono što pokazuju cifre. Lider SSP-a Dragan Đilas tvrdi da je Srbija trenutno zadužena 50 milijardi evra, a da će građani vraćati još više novca. Naprednjaci odmah odgovaraju da svi hvale predsednika Aleksandra Vučića i da mu stižu priznanja za ekonomiju sa svih strana. Lider Dveri Boško Obradović upozorava da Vlada Srbije ima nameštene tendere i da poslove mogu dobiti samo oni koji su bliski vlastima, piše N1.

Priznanja za vođenje ekonomske politike ili kamen oko vrata zbog skupih zaduživanja?

 Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas objašnjava da Srbija od 2012. godine izbegava povoljne kredite od svetskih institucija i zadužuje se uglavnom kod stranih država. Najveći dug imamo prema Kini blizu, 12 milijardi evra. To je cifra jednaka ukupnom dugu Srbije do 2012, a sada samo toliko dugujemo Kini, naglašava Đilas.

"Ukupno, na današnji dan, sve ono što je ova vlast potpisala, zvanično javno saopštila i garantovala, a 90 posto je već u budžetu, jer je većina stvari potpisana - verovali ili ne 50,4 milijardi evra danas duguje država Srbija", kaže Đilas.

Šta to znači za običnog čoveka? Na projektima za koje se država zadužuje rade obično turske ili kineske kompanije, objašnjava Đilas, sa njihovim radnicima, a cenu plaćaju građani Srbije.

"Ovaj režim zadužio je svakog građanina Srbije u ovom periodu za pet hiljada evra. Danas svaki čovek u Srbiji, svako dete koje se danas rađa, rađa  se s dugom od pet hiljada evra", navodi lider SSP.

Obradović: Od 100 najvećih državnih poslova u 2019. godini, vrednih ukupno tri milijarde evra, čak u 71 slučaj pojavio se samo jedan ponuđač

 Investicije su, takođe, diskutabilne, tvrde u SSP navodeći da najviše investicija, prema zvaničnim podacima, stiže iz Holandije, a nemamo ni jednu holandsku firmu.

Naprednjaci su reagovali, ali nisu demantovali navode koje stižu iz opozicije. Tvrde da je nemoguće ne pohvaliti Aleksandra Vučića za ekonomski napredak.

"Dok "mrmlja sebi u bradu" brojeve koje ne razume i priča o dugovima, ne seća se da je javni dug u vreme bivšeg režima, baš zbog neznalica i štetočina poput Đilasa, probio i limite domaćih zakona, pa i limite Mastrihta, da bi ga zauzdao tek Aleksandar Vučić, energičnim i teškim reformama, kojima se danas dive i region i čitava Evropa", reagovao je Vladimir Orlić.

Nema odgovora ni zašto se poslovi u Srbiji dobijaju bez tendera i zakonskih procedura.

Od 100 najvećih državnih poslova u 2019. godini, koji su ukupne vrednosti tri milijarde evra, čak u 71 slučaj pojavio se samo jedan ponuđač, tvrdi lider Dveri Boško Obradović.

"Jedna firma bliska aktuelnoj vlasti je u 2019. godini sklopila 337 ugovora sa državom, čak postoji jedan rekord da su u jednom danu sklopiili 122 ugovora sa državom, od svih tih ugovora 315 nije imalo konkurenciju nije imalo ni jednog drugog ponuđača", navodi Obradović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, tvrdi da je ekonomskom situacijom zadovoljan, te da Srbija godinu završava sa zlatnom medaljom i najavljuje povećanje plata i penzija sledeće godine uz novi aranžman sa MMF-om.
MarketingNajnovije vesti