• Vodič kroz nova pravila za plaćanje poreza

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Krajem prošle godine usvojene su nove izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana. Između ostalih, značajna izmena izvršena je kada je u pitanju godišnji porez na dohodak građana za lica ispod 40 godina života.

    Za osobe starije od 40 godina nema promena u vezi sa utvrđivanjem godišnjeg poreza na dohodak građana u odnosu na prethodne godine. Za njih važi sve isto kao i do sada.

    Poreski savetnici naglašavaju da za sva lica koja imaju do 40 godina života važi limit za godišnji porez na dohodak građana u visini od tri prosečne godišnje zarade. Plus neto prihod se umanjuje za dodatne tri prosečne godišnje zarade, piše Biznis.rs.

    „Tako u zbiru ova lica ne plaćaju godišnji porez na dohodak građana na ukupno šest prosečnih godišnjih zarada. Pravo na umanjenje od ukupno šest prosečnih zarada imaju lica koja poslednjeg dana kalendarske godne za koju se utvrđuje godišnji porez imaju manje od navršenih 40 godina života. Za 2021. godinu to su sva lica rođena počev od 1. januara1982. godine“, objašnjava poreska savetnica Gordana Aritonović.

    Na primeru limita za godišnji porez koji je važio za 2020. godinu, obračun se vrši na sledeći način:

    Tri prosečne godišnje zarade: 2.987.424 dinara – limit za godišnji porez za sve.

    Za lica ispod 40 godina ne plaća se porez na šest prosečnih zarada, odnosno 2.987.424 x 2 = 5.974.848 dinara.

    Aritonović napominje da novi limit za godišnji porez na dohodak građana za 2021. godinu još uvek nije poznat, i da će se tačan iznos znati tek krajem februara 2022. godine.

    Prema njenim rečima, novi limit će verovatno biti za nijansu veći od onog koji je dat u primeru obračuna.

    „Dodatno umanjenje odnosi se samo na pojedine vrste prihoda. Tačnije, samo na tri vrste prihoda i to na zarade, na prihod od samostalne delatnosti, odnosno prihod preduzetnika koji uključuje i knjigaše i paušalce, kao i na oporezive prihode od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine“, navodi Aritonović.

    Ovo praktično znači da za ostale neto prihode koje ste ostvarivali nemate pravo umanjenja od dodatne tri prosečne bruto zarade. Na primer, nemate umanjenje za prihod od zakupa nepokretnosti i pokretnih stvari, ali i pružanja ugostiteljskih usluga. I svih drugih prihoda koji su utvrđeni Zakonom o porezu na dohodak građana.

    Ko je u obavezi da plaća porez na dohodak?

    Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

    Sve u vezi plaćanja godišnjeg poreza na dohodak graćana nalazi se na sajtu Poreske uprave kao korisničko uputstvo za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana u elektronskom obliku.

    Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana za 2021. godinu podnosi se najkasnije do 15. maja 2022. godine. Već od ove poreske prijave važiće novi način utvrđivanja godišnjeg poreza za lica ispod 40 godina starosti.

    Razlika između “limita” i “dodatnog umanjenja”

    Poreska savetnica kaže da je limit za godišnji porez na dohodak građana, koji se u zakonu iskazuje kao tri prosečne godišnje zarade prema poslednjem objavljenom podatku, i dalje isto definisan i da ništa nije menjano u skladu sa novim dopunama zakona.

    „Ovaj limit služi kao graničnik, da znate da li bi trebalo da podnosite poresku prijavu ili ne. To znači da ako vaš neto prihod prelazi limit za godišnji porez na dohodak građana (tri prosečne godišnje zarade), vi ste u obavezi da podnesete poresku prijavu. “Dodatno umanjenje” koje je definisano najnovijom dopunom zakona podrazumeva da ćete kroz poresku prijavu utvrditi dodatno umanjenje ukoliko imate manje od 40 godina starosti. To nikako ne znači da uopšte ne treba da podnosite poresku prijavu“, navodi Aritonović.

    Ako imate manje od 40 godina, imajte u vidu da nikako kao limit za podnošenje poreske prijave ne gledate šest prosečnih bruto plata, da ne biste upali u poreski prekršaj.

    „Često će se dešavati situacije da treba da podnesete poresku prijavu, ali će vam porez biti nula dinara, jer ste kroz prijavu utvrdili dodatno umanjenje od tri prosečne godišnje zarade“, zaključuje poreska savetnica Gordana Aritonović.

     

    Krajem prošle godine usvojene su nove izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana. Između ostalih, značajna izmena izvršena je kada je u pitanju godišnji porez na dohodak građana za lica ispod 40 godina života.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]