Stetoskop Foto: pixabay
Srbija

Vojni sindikat Srbije: Zakinuto vojno zdravstvo

Izvor: 
FoNet Čet, 06/08/2020 - 19:30Vojni sindikat Srbije upozorio je danas da za vreme angažovanja u kovid bolnicama vojni zdravstveni radnici ostvaruju samo pravo na stimulaciju od 10 odsto vrednosti radnog sata, a rezultat je da na kraju meseca imaju manja primanja za više od 15 odsto nego pre proglašenja pandemije.
 
U saopštenju Vojnog sindikata to se ilustruje primerom da, ako je plata vojne medicinske sestre 41.000 din, a vrednost radnog sata 245 dinara, zbog angažovanja u Кovid bolnici ona će dobiti uvećanje od oko 60 dinara za radni sat i za 12 sati noćnog rada pod skafanderima i maskama na 40 stepeni Celzijusa to ukupno iznosi oko 700 dinara.
 
Кada se odbije naknada za prevoz na posao koju tad ne ostvaruje ostane oko 500 dinara za noćnu smenu. Na mesečnom nivou to iznosi oko 4.000 dinara, dok je u redovnom stanju, pre pandemije, samo po osnovu dežurstava medicinski tehničar zarađivao oko 13.000 dinara. Ukupno, vojne medicinske sestre zarađuju oko 30 odsto manje od koleginica u civilstvu, ukazuje sindikat.
 
Nadležne starešine su se, kako se ističe, obraćale Ministarstvu odbrane za rešenje tog problema ali odgovora po običaju nema, a rezultat svega je da su ljudi koji rade u takvim uslovima ogorčeni i umorni,  sve veći deo njih odlučuje se na napuštanje službe u vojnom zdravstvu koje je u sve težem stanju i pred pucanjem, jer gotovo da nije u situaciji da odgovori svojoj osnovnoj ulozi.
 
Zbog toga Vojni sindikat apeluje na predsednika Srbije kao glavnokomandujućeg Vojskom da se zauzme za rešavanje tih problema jer, kako poručuju, "na administraciju odlazećeg ministra odavno ne mogu da računaju kad su u pitanju prava iz radnog odnosa".
 MarketingNajnovije vesti