Srbija

Vojni sindikat Srbije zatražio povećanje dnevnica za rad na terenu i u KZB

Izvor: 
Danas Pon, 22/08/2022 - 13:10Vojni sindikat Srbije u ime profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, od ministra odbrane zatražio je da donese rešenje kojim će se neto iznosi dnevne naknade za rad na terenu i dnevna naknada troškova za službu na posebnim vojnim objektima, povećati sa sadašnjih 1.100 dinara, na najmanje 2.000 dinara, kao i da se dnevnice za rad u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), sa sadašnjih 1.800 dinara, povećaju na 3.000 dinara, saopšteno je danas iz tog sindikata.

 

Kako su naveli, rešenjem ministra odbrane iz avgusta 2017. godine, utvrđen je iznos dnevne naknade za rad na terenu i dnevna naknada troškova za službu na posebnim vojnim objektima, u iznosu od 1.100 dinara neto, dok je dnevnica za službu u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), od 2016. godine, utvrđena u iznosu od 1.800 dinara, piše Danas.

„Pre 2016. godine, profesionalni pripadnik VS, na zadacima u Kopnenoj zoni bezbednosti, zarađivao je oko 700 evra u jednoj smeni od dvadesetak dana, a danas zarađuje 350 evra. Tada je dnevnica za službu u KZB iznosila 2200 dinara, sa kursom evra od 102 dinara, a danas ona iznosi 1800 dinara, sa kursom evra od 117,5 dinara, dok npr. istovremeno kolege iz Policije pored tih dnevnica ostvaruju i pravo na noćni rad, praznična uvećanja plate, naknade, slobodne sate itd. Sve zahvaljujući činjenici da godinama unazad imaju zaključen kolektivni ugovor sa državom kao poslodavcem, dok su zaposleni u Vojsci Srbije, u tom smislu diskriminisani“, ukazali su oni.

Oni smatarju da je neophodno izvršiti korekciju naknada.

„Imajući u vidu stopu inflacije u periodu od 2017. godine, do danas, koja kumulativno iznosi preko 20 odsto kao i enormno povećanje cena robe široke potrošnje i osnovnih životnih namirnica, a pre svega činjenicu da će se u narednih nekoliko meseci profesionalni pripadnici Vojske Srbije, češće u duže angažovati na radu u terenskim uslovima, kada ne ostvaruju određene naknade po osnovu redovnog rada u jedinici, to je neophodno izvršiti korekciju naknade za rad na terenu i dostići vrednost ove naknade bar približan stopi inflacije. Podsećamo da su iznosi dnevnica za rad na terenu i rad u KZB, u kojoj su zbog situacije na KiM ovih dana značajno povećani rizici i pretnje i aktivnosti vojske, u 2012. godini, bili veći nego danas“, saoštili su iz sindikata.

Oni su dodali daje odluka i donošenje akta o povećanju ovih dnevnica u nadležnosti ministra odbrane, i da ne zahteva izmene i dopune postojećih propisa, a tiče se obezbeđenja redovnog funkcionisanja sistema odbrane.

„Ne vidimo prepreku da ministar u tehničkom mandatu donese rešenje kojim će se iznosi tzv. trupne dnevnice i dnevnice za rad u KZB-u, povećati“, naveli su oni.

 
MarketingNajnovije vesti