Dan avijacije Foto: Ministarstvo odbrane
Srbija

Vojska Srbije obeležila Dan avijacije

Izvor: 
013info Uto, 02/08/2022 - 17:06Vojska Srbije obeležila je danas Dan avijacije na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

 

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja.

 

Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

 

avion_vojska_srbije.jpg

Dan avijacije
Foto: Ministarstvo odbrane

 

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izrazio je zadovoljstvo zbog opremljenosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i poručio da Srbija danas svim snagama čuva mir, jer zna dobro šta je cena ratova i sukoba. On je rekao da je to poštovanje i divljenje čitave zemlje teško zasluženo u neravnopravnim ratovima koje smo morali da vodimo.

"Ratovima koji su zaustavljali i jačanje i razvoj naše zemlje, u kojima smo pokazivali da kod nas nema nazad, u kojima niko nije rekao neću - jer se branila naša svetinja, naša otadžbina. Ratovima u kojima smo pokazali od čega smo sazdani, koliko smo hrabar i neustrašiv narod, pogotovo zato što smo vodili pravedne bitke. Ti ratovi, nažalost, učinili su i da ostanemo bez naših najmilijih, dedova, baka, očeva, majki, naših najbližih, da se naši vojnici dokažu, ne čudima tehnike, već pre svega svojim srcem, jer sa tim smo izlazili mnogo puta i pred mnogo brojnijeg neprijatelja, i ti ratovi su nam ostavili duboke ožiljke, zbog njih smo ovu zemlju morali često da gradimo ispočetka. A uvek smo – samo branili svoje", rekao je ministar Stefanović.

 
MarketingNajnovije vesti