Vojvođanski front Foto: LSV
Srbija

Vojvođanski front, SMS, GDF i Slobodno Pančevo pozvali na formiranje Evropskog bloka

Izvor: 
Beta Sre, 05/02/2020 - 13:00Koalicija Vojvođanski front, zatim Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum i Slobodno Pančevo pozvali su danas na formiranje Evropskog bloka u Srbiji, saopštila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

„Aktuelni autoritarni i centralistički režim nema kapacitete da ubrza proces evrointegracija, a poseduje i hroničan deficit entuzijazma u pregovaračkom procesu. Mi smo alternativa i nacionalističkoj opoziciji koja je vezana za zvanični Kremlj“, navodi se u tekstu poziva koji su usaglasile te stranke i koalicije.

Dodaje se da je Srbiji neophodna evropska perspektiva, jer samo moderna i demokratska Srbija može sprečiti dalje propadanje društva i navodi da Evropski blok treba da okupi stranke i organizacije koje bi kao prioritet svog delovanja postavile suštinsko ubrzanje procesa evropskih integracija.

„Takav blok biće brana nacionalističkoj politici ratova i mržnje, koja je devedesetih godina dominirala našom zemljom i dovela nas na rub propasti. Samo demokratska i evropska Srbija može biti partner svim našim susedima u regionu i garancija mira, stabilnosti i naše pripadnosti Evropskoj uniji i njenom sistemu vrednosti“, piše u tekstu poziva.

Dodaje se da se Srbija ubraja u red država sa najmanje dinamičnom i najslabije razvijenom ekonomijom u regionu, a mladi svoju perspektivu sve češće vide u inostranstvu.

„Srbija mora da bude pravna država u kojoj je vlast u potpunosti decentralizovana. Poštovanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda mora biti prioritet, a ne nužno zlo. Ohrabrujemo istomišljenike da nam se pridruže – ujedinimo Srbiju na evropskom putu“, poručili su u pozivu.

Koaliciju Vojvođanski front čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Crnogorska partija, Rumunska partija, Forum V21.

 MarketingNajnovije vesti