Foto: pixabay
Srbija

Vozač došao pijan da vozi decu na ekskurziju - ko je odgovoran za ovakve propuste

Izvor: 
RTS Sre, 31/05/2023 - 07:24Učenici Osnovne škole "Jelena Ćetković" u Beogradu pre dva dana krenuli su na matursku ekskurziju sa dva i po sata zakašnjenja. Razlog: jedan vozač agencije nije imao lekarsko uverenje, dok je drugi vozač, koji je došao da vozi decu - bio pijan. Ko je odgovoran za ovakve propuste i kakav će biti epilog konkretno ovog slučaja za Beogradsku hroniku je govorila pomoćnica ministra za turizam Dunja Đenić.    Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam navodi za RTS da ne može da govori o epilogu ovog slučaja jer je prijava u sektor turističke inspekcije stigla tek danas, te da mora da sačeka da se sprovede postupak inspekcijskog nadzora pre nego što izađe u javnost sa informacijama.

Jedna od informacija koja je navedena u prijavi, kaže pomoćnica ministra za turizam, jeste da škola nije angažovala agenciju za realizaciju već da je direktor škole samostalno angažovao prevoznika.

Na pitanje kako je moguće da je prijava stigla tek danas odgovara da će i na to pitanje moći da odgovori kada se završi postupak inspekcijskog nadzora.

"U naredna dva dana ćemo utvrđivati činjenice, nadam se da ćemo tada već znati pojedinosti o konkretnom slučaju. Da li se zaista radi o samostalnoj organizaciji što bi bio bespravni rad, ukoliko govorimo da je to direktor škole samoinicijativno organizovao ili sama škola. Postoji naravno odgovornost agencije, ako govorimo o angažovanju prevoznika, u tom slučaju agencija angažuje prevoznika, dok organizator svakako snosi odgovornost", kaže Đenićeva. Ukazuje da organizaciju ekskurzije i nastave u prirodi realizuje škola. 

U drugom polugodištu ove školske godine prijavljeno je oko 5.000 ekskurzija i rekreativnih nastava, Saobraćajna policija kontrolisala je oko 6.000 autobusa i vozača autobusa.

Šest vozača autobusa isključeno je iz saobraćaja zato što je utvrđeno da su bili pod dejstvom alkohola, utvrđeno 26 neispravnosti autobusa, kao i 22 propusta vozača autobusa.

Govoreći o tome kako bi trebalo da izgleda čitava procedura prijave i realizacije ekskurzije navodi da je organizator dužan da 48 sati pre otpočinjanja same ekskurzuje prijavi nadležnom organu podatke o prevozniku, broju vozača.

"Organizator ekskurzija i nastave u prirodi u ovom slučaju - škola, dužna je da 48 sati pre otpočinjanja same ekskurzuje prijavi nadležnom unutrašnjem organu (MUP-u) sve podatke koje se tiču samog prevoza, znači o prevozniku, o broju autobusa, o broju angožovanih vozača, sve ono što je važno za prevoz i organizaciju", kaže gošća Beogradske hronike.

Ukazuje da posle toga policijski službenik nekoliko časova pred početak i polazak đaka na ekskurziju izlazi  i proverava ispravnost pre svega vozila i vozača.
MarketingNajnovije vesti