Foto: Pixabay
Srbija

Vozila hitne pomoći za pet godina učestvovala u 377 udesa, problem im prave nove kamere

Izvor: 
FoNet Uto, 21/03/2023 - 08:30U proteklih pet godina dogodilo se 377 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala vozila hitne pomoći, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.
 
Uvođenjem kamera sa automatskom detekcijom prekršaja prolaska na crveno svetlo i prekoračenje brzine, pojavio se problem sa većim brojem evidentiranih prekršaja vozača vozila hitne pomoći.
 
Poseban problem postoji ako vozač dobije zabranu upravljanja vozilom, jer tada ekipe hitne pomoći nisu kompletne, odziv je sporiji i manja se pokrivenost terena, navodi se u saopštenju.
 
U proteklih pet godina dogodilo se 377 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala vozila hitne pomoći, u kojima je 370 osoba povređeno, a desetoro je poginulo, navodi se.
 
U saopštenju se dodaje da je 40 odsto vozača učestvovalo u saobraćajnim nezgodama, a samo jedna trećina vozača vozila hitne pomoći prošla je dodatnu teorijsku ili praktičnu obuku za upravljanje tim vozilima.
 
Anketiranjem većine vozača, elektronskim prilagođenim i ciljanim upitnikom, utvrđeno je šta su njihovi problemi i gde je prostor za edukaciju.
 
Agencija je organizovala prvi seminar za vozače vozila hitne pomoći u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu. Narednih pet seminara održaće se u Beogradu.
 
Seminar izvode savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić i pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić, navodi se u saopštenju. MarketingNajnovije vesti