Foto: Vojska Srbije
Srbija

Vučević: Vraćanje vojnog roka ne znači da je Srbija blizu rata, pa da neko hoće da mobiliše decu

Izvor: 
Beta/TV Prva Sre, 07/12/2022 - 10:06Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da ne treba niko da doživljava pokretanje teme o obaveznom služenju vojnog roka kao da je "Srbija bliže ratu, pa neko hoće da mobiliše našu decu".
 
Vučević je nedavno u jednom intervjuu rekao da se razmišlja i razgovara o eventualnom vraćanju obaveznog služenja vojske za muškarce do 30 godina, ali i one starije. 
 
On je za televiziju Prva rekao da se mogućnost obaveznog služenja vojnog roka "razmatra zato što nije dovoljna popunjenost u profesionalnom sastavu vojske", naročito u Beogradu i Vojvodini, kao i zbog obuke neophodne za reagovanja u vanrednim situacijama.
 
"Kada pričamo o eventualnom ponovnom vraćanju Zakona o služenju vojnog roka, ne govorimo o ratu", rekao je Vučević i dodao da se obavezna vojna obuka razmatra, i da to nije odluka koja se donosi preko noći.
 
Dodao je da to nije prioritet Ministarstva odbrane, ali da će svakako o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka "biti urađene stručne analize i javna rasprava".
 
On je podsetio javnost da obavezno služenje vojske nije ukinuto, već je samo suspendovano odlukom Narodne skupštine i da se njenom odlukom može i vratiti na snagu. MarketingNajnovije vesti