Vučić
Srbija

Vučić: Čekam mišljenje pravnog tima o zakonima o eksproprijaciji i referendumu

Izvor: 
N1 Ned, 28/11/2021 - 23:37Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pitanje da li će potpisati zakone o referendumu i eksproprijaciji, da nema pravo da parlamentu vraća nešto što mu se ne sviđa, već samo ono što nije u skladu sa Ustavom. Rekao je i da u naredna dva dana očekuje mišljenje svog pravnog tima o pomenutim zakonima koji su prethodnih dana izazvali oštre proteste dela javnosti u Srbiji.

 

„Našao bih zamerke oko Zakona o referendumu, a ovaj Zakon o eksproprijaciji, ponukani su inače bili pričom o stadionu i izgradnji infrastrukture Surčin – Novi Beograd. Time su se ljudi bavili, veze nema ni sa kakvim Rio Tintom. Imao bih primedbe da sam video Zakon o referendumu i narodnoj incijativi, i oko broja potpisa i oko svega drugog, ali to nije zakon protivustavan. Ja nemam pravo da vraćam nešto što mi se ne sviđa. Ja po Ustavu Repbulike Srbije imam pravo da vratim ukoliko smatram da nije u skladu sa Ustavom“, kazao je Vučić za TV Pink, odgovarajući na pitanje da li će potpisati zakone o eksproprijaciji i referendumu.

Predsednik je najavio i da će mu njegov pravni tim „sutra ili prekosutra“ dostavigti mišljenje o tim zakonima.

„U svakom slučaju uvek dobijem za svaki zakon koji se potpisuje, mišljenje pravnog tima, sam pogledam i onda donosim odluku o tome“, rekao je Vučić.

Podsetimo, usvajanje zakona o eksprorpijaciji i referendumu izazvalo je prethodnih dana oštre proteste dela javnosti u Srbiji, a juče su zbog toga organizovane blokade saobraćajnica i mostova u nekoliko gradova u Srbiji.

Danas je i Advokatska komora Srbije pozvala predsednika države da razmotri primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji, odnosno da odbije da potpiše ukaz izmena i dopuna tog zakona.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti