• Vučić: Do kraja godine mladima po 5.000 dinara, penzije veće od 1. novembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da će u sedam tačaka govoriti o svim važnim pitanjima. Naša najveća greška je što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije, poručio je Vučić i dodao da imamo osam nota o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti. Naveo je i da neće biti značajnijeg povećanja cena gasa i struje za domaćinstva. Istakao je i da će mladi do kraja godine dobiti po 5.000 dinara. 

    Penzije veće za 9 odsto od 1. novembra

    Od 1. novembra povećanje penzija će biti 9 odsto početkom decembra a onda od 12,1 odsto od 1. januara, kaže Vučić.

    Uklupno povećanje zaključno sa januarom biće od 20,2 i 20,8 odsto, značajno više ili dvostuko više od međugodišnje inflacije.

    Time će prosečna penzija biti 322 evra, računajući i poljoporvredne pemnzije.

    „Na računu imamo 253,7 milijardi dinara“

    Na računu imamo 253,7 milijardi dinara, što je više od 2 milijarde evra, nemamo problem sa „keš flou“, rekao je predsednik. 

    Javni dug iznosi 53,7 odsto. SAD duguju 1.000 puta više od Srbije, kaže Vučić.

    Prema njegovim rečima, problem je dalje jačanje američkog dolara. 

    „Neće biti značajnijeg povećanja cene struje“

    Naveo je i da deset dana nismo uvezli nijedan megavat struje, kao i da neće biti značajnijeg povećanja cene.

    „I kada bude povećanja cena električne energije, kao i cena gasa, biće u veoma razumnim i malim okvirima. Srbija će biti kao i do sada zemalja sa najnižom cenom električne energije“, rekao je Vučić.

    Vučić: 20 odsto proizvoda namenske industrije mora da bude ostavljeno Srbiji

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nova ulaganja u Vojsku Srbije i saopštio da je potpisao naredbu za sve naše fabrike da 20 odsto naših proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci

    „Kao vrhovni komandant želim da vas obavestim, da sam da ne bismo ostali bez municija i oružja, potpisao da sve naše fabrike moraju da ostave našoj vojsci 20 odsto svega što proizvedu“, rekao je predsednik.

    Ukazao je i da se krenulo sa dodatnim ulaganjima u deo naše namenske industrije.

    „Ulagaćemo još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta jer je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju – kazao je predsednik“, rekao je Vučić.

    „Najveće rezerve gasa u istoriji“

    Vučić je rekao da imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije. „Naše skladiše u Banatskom dvoru je puno do čepa i ne trošimo sada nikakve zalihe gasa“, rekao je Vučić.

    Dodao je da imamo 380 miliona tona gasa u skladištima u Mađarskoj i 284 miliona tona u Banatskom dvoru.

    „Sa tih 660 miliona tona mi u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva meseca gasa da nam nijedan kubni metar ne dođe iz Balkanskog ili Turskog gasa“, rekao je Vučić.

    Ističe da u Evropi samo Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo.

    „I kada bude nekakvog povećanja cena gasa to neće prelaziti okvire razuma, što znači da će to povećanje cena kada doće, a neće skoro doći, biti ne posebno značajno“, rekao je Vučić.

    „Imamo značajne rezerve nafte i dizela“

    Predsednik Srbije je naveo imamo značajne rezerve nafte i dizela.

    „Ako bi nam neko prekinuo dotok nafte, imali bismo je za 175 dana, a benzina za 59 dana“, rekao je predsednik. 

    Ukazao je da će  Srbija godina ima samo jedan naftovod koji ide preko Hrvatske, a da se ona pokazala kao nepouzdan snabdevač.

    „Poslednji događaji pokazali su da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač. I mi smo razumeli poruku“, rekao je Vučić.

    Ukazao je da mi nemamo spojen naftovod ka Mađarskoj što bi nam, kako kaže, sada mnogo značilo. 

    „Moramo da krenemo u diverzifikaciju izvora nafte. Srbija će krenuti u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj. U skladu sa dogovorom koji smo Orban i ja već postigli, pokrenućemo izgradnju 128 kilometara nafotvoda Novi Sad – Mađarska. Nafotovod bi mogao da košta do 100 miliona evra“, rekao je predsednik.

    Naša ideja je da dodaje on, gradimo i naftovod prema Severnoj Makedoniji i luke Drač.

    „Razgovaraćemo o tome sa našim partnerima iz Otvorenog Balkana“, rekao je Vučić.

    Poručio je i da ćemo u narednih šest godina uložiti 12 milijardi u infrastrukturu.

    „Radimo i na novim skladištima nafte. Jedan je predlog od 400.000 do 500.000 tona, ali Britanci traže posebne uslove arbitraže, a imamo predlog naših naftaša za skladište za 200.000 tona, pa ćemo da vidimo koji ćemo da prihvatimo“, rekao je Vučić. 

    „Imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova“

    Ističe da je međunarodno pravo odavno pogaženo i da postoji samo pravo jačeg, ali da nama preostaje da se na pozivamo na međunardono javno pravo i da budemo možda i jedini koji se toga drže u potpunosti.

    Govoreći o poziciji srpskog naroda na KiM, kaže da je zahvalan našem narodu na KiM, kao i da ćemo nastaviti da im pružamo podršku.

    Istakao je da zbog akcija koje Priština sa saradnicima preduzima na međunarodnom nivou za ulazak u brojne međunarodne organizacije.

    „U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova, nastavićemo da radimo svoj posao“, rekao je Vučić

    Ukazao je da je to težak posao, jer velike sile svaku takvu odluku dodatno napadati.

    Ističe i da nas čeka 2. ili 3. novembra da biro komiteta ministara Saveta Evrope donese odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.

    „Oni čekaju da mađarski član napusti biro komiteta, da uđe litvanski član“, rekao je Vučić i dodao da unapred znamo šta su sve isplanirali.

    „Politika naše zemlje je da mogu da nam uzmu sve, da nam urade sve, mi ćemo da se borimo svom svojom snagom, politički i pravo, da čuvamo svoju zemlju, svoje granice i teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali. U ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu dok sam predsednik za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN“, naglasio je Vučić.

    „Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM“

    Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM, dolazi 300 novih vojnika, iz Ilinoisa, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, istakao je Vučić.

    Problemi na KiM su takvi da imamo provokacije Albanaca kroz policijske jedince, a onda posleban psihološki pritisak, kao 6. oktobra – dolazak vrelikog broja britanskih vojnika na sever, šetali su i snimali se, da se vidi kakva je to moć, ukazao je Vučić. 

    Vučić: Mi danas imamo predlog dve sile Nemačke i Francuske 

    Naša najveća greška je što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, i dalje nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo pitanje formiranja ZSO, rekao je predsednik Srbije u obraćanju. 

    Vučić je rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može „baciti kroz prozor“ predlog dve najmoćnije zemlje, što je neodgovorno.

    „A, da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti. 

    Suština predloga Nemačke i Francuske je da Srbija dopusti ulazak KiM u sve međunarodnje institucije i organizacije, uključujući i UN, za to bi dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, za Srbiju je i zbog Ustava i ne samo zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će imati posledice, rekao je Vučić. 

    Predsednik Vučić u sedam tačaka o ključnim pitanjima

    Predsednik Vučić na početku obraćanja rekao je da će govoriti o: Kosovu i Metohiji, obezbeđivanju energetske stabilnosti, finansijskoj stabilnosti, obezbeđivanju dovoljne količine namirnica, zaštiti životnog standarda građana, novom investicionom cuklusu, kao odnosu prema EU, ali i regionalnim pitanjima i odnosu prema sankcijama Ruskoj Federaciji.

    „Naša pozicija postaje sve komplikovanija“, poručio je Vučić.

    Predsednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Predsedništva.

    Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da će u sedam tačaka govoriti o svim važnim pitanjima. Naša najveća greška je što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije, poručio je Vučić i dodao da imamo osam nota o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti. Naveo je i da neće biti značajnijeg povećanja cena gasa i struje za domaćinstva. Istakao je i da će mladi do kraja godine dobiti po 5.000 dinara. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija