• Vučić: Drobnjak će morati da objasni odakle mu novac koji je imao na računu u švajcarskoj banci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak otvorio račun i prebacio novac u Švajcarsku u vreme bivše vlasti, 2006. ili 2008. godine, kao i da će nadležni organi ispitati Drobnjaka kako je zaradio taj novac i prebacio ga u Švajcarsku.

    „Tako Drobnjak nema danas novac koji je, na primer, prebacio 2016. ili 2018. godine, već u ono vreme velike i opšte krađe i pljačke kada su neki trpali po 600 miliona evra, Drobnjak je stavio ne znam koliko stotina hiljada evra i prebacio tamo“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komenatriše navode NBS koja je rekla da Drobnjak nije tražio od njih odborenje za otvaranje tog računa.

    Vučić je uputio molbu NBS da objavi podatke o tačnom datumu prebacivanja tog novca na švajcarske račune i rekao da bi Drobnjak trebalo da objasni kako je u to vreme taj novac zaradio. On je dodao i da je siguran da će ga, kako kaže, nadležni organi pitati i sa kim je zajedno radio taj posao.

    „Ko mu je iz vlade omogućio da to na takav način zaradi i da na takav način taj novac stavi u švajcarske banke“, dodao je Vučić, navodeći da se to desilo u vreme vlasti u kojoj su učestvovali Dragan Đilas, Vuk Jeremić i drugi.

    Šta su otkrile „švajcarske tajne“?

    Na desetine imena sadašnjih i bivših političara i biznismena pojavilo se u podacima koji su procurili  iz banke „Kredi Svis“. Reč je o koordinisanoj istrazi, nalik Panamskim papirima, a među imenima koja su objavljena ima i biznismena iz Srbije.

    Prema izveštaju u kojem su obelodanjene interne procedure banke, otkriveni su detalji računa oko 30.000 klijenata „Kredi Svis“ širom sveta vredni više od 100 milijardi švajcarskih franaka (oko 96 milijardi evra). Otkriveno je kako je „Kredi Svis“ više puta otvarao ili održavao bankovne račune za niz visokorizičnih klijenata širom sveta.

    Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) došla je do saznanja da je direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao nešto više od pola miliona švajcarskih franaka, odnosno više od 300.000 evra, na tajnom računu u banci „Credit Suisse“ u Švajcarskoj sredinom 2008. Drobnjak je dozvolio da pristup njegovom novcu ima i biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija „Centrolek“ i „Minnex Trading Corporation“.

    Drobnjak ovaj račun nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, sudeći prema izveštajima o imovini i prihodima u kojima je početkom 2011. tvrdio da nema ušteđevinu – iako mu je račun u Švajcarskoj tada još bio otvoren i na njemu je, kako pokazuju procureli podaci, bilo novca, navodi KRIK u okviru istraživanja u projektu „Švajcarske tajne“.

    Građanima Srbije, inače, nije dozvoljeno da imaju račune u stranim zemljama, osim u slučajevima da im Narodna banka Srbije to dozvoli. Iz ove institucije je na pitanja KRIK odgovoreno da nemaju saznanja da je Drobnjak imao račun u „Credit Suisse“.

     

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak otvorio račun i prebacio novac u Švajcarsku u vreme bivše vlasti, 2006. ili 2008. godine, kao i da će nadležni organi ispitati Drobnjaka kako je zaradio taj novac i prebacio ga u Švajcarsku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]